donderdag 10 oktober 2024

Het bezoek van Maria aan Elisabeth

In de Novus Ordo wordt op de vierde Zondag van de Advent (C-jaar) het Evangelie van Maria bezoek aan Elisabeth gelezen. Ik kan mij de vraag goed voorstellen dat er katholieke Christenen zijn die zich afvragen waarom deze ontmoeting heeft plaatsgevonden, dus waarom dit gebeurd is. Daartoe moeten we even de Geloofsleer raadplegen zoals die is beschreven in de Katholieke Catechismus. 
 
De reden van het bezoek van Maria wordt in de Grote Catechismus van de Heilige Paus Pius X beschreven in nummer 179 van hoofdstuk 7. Het gaat dan om het feest van de geboorte van de heilige Johannes de Doper. In nummer 179 staat het volgende:

Is de heilige Johannes de Doper niet in zonde geboren zoals de andere mensen?
De heilige Johannes de Doper is niet in zonde geboren zoals de andere mensen omdat hij in de schoot van zijn moeder, de Heilige Elisabeth, geheiligd werd door de aanwezigheid van Jesus Christus en de Heilige Maagd.

Het bezoek van de Maagd Maria had dus een diepe zin en was belangrijk. Anders was het bezoek niet nodig geweest. In Lucas 1, 39-45 staat ook dat Maria met spoed reisde naar het bergland, naar een stad in Juda, om Elisabeth te ontmoeten. Tijdens dit bezoek werd Elisabeth vervuld van de Heilige Geest. 
 
Maar in de preek tijdens de H.Mis hoor je hier nooit iets over, zelfs niet als het Evangelie gelezen wordt. De gelovige zonder voldoende kennis over de Geloofsleer, blijft op deze manier onvoldoende geïnformeerd achter. Misschien dat de priesters hier meer aandacht aan kunnen besteden? Want ik weet uit ervaring dat de leken nog nauwelijks hun Catechismus raadplegen.

Ik hoop erop.