zaterdag 24 augustus 2024

Nieuwe bisschop voor bisdom Roermond

De installatie van de nieuwe bisschop (Ron van den Hout) in Nederlands Roermond is een feit, en bij het doorlezen van de berichten uit de pers vallen mij toch weer een paar zaken op. Er wordt (weer) gerept dat de nieuwe bisschop heel 'communicatief' is alsof dat de belangrijkste eigenschap van een bisschop moet zijn, maar het lijkt er meer op dat men is vergeten dat een bisdom gewoon een bisschop nodig heeft. De bisschop wijdt de nieuwe mannen tot het priesterschap bijvoorbeeld. Zonder priesters is er immers geen H.Eucharistie mogelijk en kan er niet geconsacreerd worden; zonder priesters kan er geen Biecht worden gehoord en de Absolutie worden gegeven. En dan hebben we het nog niet over de andere H.Sacramenten die wegvallen als je geen bisschop in je gebied hebt. Om een voorbeeld te geven: jaren geleden las ik een stuk over een ver land (de naam is mij ontschoten) waar men geen priesters had. De gelovigen kwamen elke zondag samen en legden de priesterlijke stola neer op het Altaar. Sommigen begonnen bitter te wenen tijdens het bidden en smeekten de Hemel om hun priesters te sturen! Ja, dan weet je pas wat je mist als je in zo'n situatie zit!
 
De Limburgse zender L1 meldt dat de nieuwe bisschop 'geen scherpslijper' is. Hadden wij bisschoppen die scherpslijpers waren dan? Of wordt dit woord gebruikt om je tot geloofsafval of ontrouw te dwingen? Het is maar een vraag hoor! Ik heb namelijk heel wat sluwe valkuilen gezien die voor de kerkelijke gelovigen waren gegraven door "loyaal" noemende katholieken. Ik ken voorbeelden genoeg!

Veel belangrijker vind ik het als een bisschop niet het geloof verraadt en dat verraad voorhoudt als katholiek. Daar heb ik namelijk ook wat voorbeelden van gezien! De katholieken die trouw aan het geloof zijn, willen namelijk trouwe bisschoppen die klare en zuivere wijn schenken en geen troebel water of bocht. Daar hebben wij namelijk niets aan! Christus is namelijk niet gekomen om ons te vertellen dat we voortdurend water bij de wijn moeten doen en ons aan de wereld moeten aanpassen zodat wij ons geloof kunnen verloochenen. Het is juist andersom: we moeten ons juist niet aan de wereld aanpassen, wat die wereld ook over ons zegt, zoals de Apostel Paulus ons voorhoudt in zijn brieven die wij in de H.Schrift lezen. Dat geldt niet alleen voor de gewone gelovigen, maar zeker ook voor de bisschoppen, en ja ook voor de kardinalen en de paus. Ook zij moeten trouw blijven aan het katholiek geloof!