zondag 30 juni 2024

Juli-maand toegewijd aan het H.Bloed van de Heer

Pretiosissimi Sanguinis Domini nostri Iesu Christi
 
Op 1 juli aanstaande wordt volgens de kalender in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie het Feest van het Heilig Bloed van onze Heer Jesus Christus gevierd.
Voor het ontstaan van dit feest moeten we terug naar de 16e eeuw waar het in Italië werd geïntroduceerd. 
 
Het feest werd later door Paus Pius IX ingevoerd voor de hele Kerk in 1849. En de introductie had wel een goede reden: er woedde toen in Italië een grote oorlog waar de Pauselijke staten veel van te lijden hadden. Op aandringen van Giovanni Merlini, de Derde Generaal Overste van de Priesters van het Meest Kostbaar Bloed van Christus, werd de Paus gevraagd dit feest in te voeren zodat de Heilige Vader dankzij het Kostbaar Bloed van Christus weer de Pauselijke Staten in bezit kon nemen. De Paus was namelijk in ballingschap gevlucht naar Gaeta in het Koninkrijk van de Twee Siciliën. Dat lag in het zuiden van Italië en stond onder gezag van een tak van de Bourbons.
Opvallend is wel dat na de acceptatie van de Paus aangaande het feest van het Heilig Bloed van onze Heer, de oorlog in Italië spoedig ophield te bestaan. Het feest werd voor 1 juli op de Romeinse Kalender geplaatst. Daarom wordt de maand juli gezien als de maand die toegewijd is aan het Kostbaar en Heilig Bloed van Onze Heer Jesus Christus. Vanaf 1849 tot in de vorige eeuw werd dat feest op 1 juli gevierd. 
 
Maar toen kwam het jaar 1969, waarin het feest plotseling van de Romeinse kalender werd verwijderd. Er werd toen gezegd dat het "Meest Kostbaar Bloed van Christus de Verlosser" al werd vereerd in "Goede Vrijdag, op het feest van de Kruisverheffing en op Sacramentsdag". Een totaal onbegrijpelijke ingreep, want als je dan zo veel last van het Heilig Bloed van Christus hebt, wat kom je dan in de Katholieke Kerk nog doen? Helaas is dit feest gesneuveld en wordt ze in de Novus Ordo alleen als Votiefmis gevierd.

De priesters vraag ik daarom om Onze Heer niet te vergeten en de Votiefmissen van zijn Kostbaar en Heilig Bloed op te dragen in de Novus Ordo deze maand.
 
Wat de leken kunnen doen in deze juli-maand, is de Heilige Eucharistie devoot meevieren, zich te onthouden van zonden die de Heer beledigen, en in staat van Heiligmakende Genade deel te nemen aan de Heilige Eucharistie en deze te ontvangen. Laten wij ons toewijden in deze juli-maand aan Christus onze Heer!