vrijdag 9 februari 2024

Misbruikers van de H.Eucharistie zijn niet welkom!

Misschien moet het maar eens duidelijk gezegd worden, dat het misbruiken van de Heilige Sacramenten voor politieke of maatschappelijke doeleinden verre van Katholiek genoemd mag worden. Bovendien bestaat er geen recht op het ontvangen van de H.Communie. De Heilige Communie is niet zomaar brood, maar het Lichaam en Bloed van de Heer zelf. Waarom zeg ik dit?
 
In het Bisdom Roermond heeft zich onlangs een rel afgespeeld waarbij een Regenboog koppel mogelijk trachtte de H.Communie te ontvangen en dit op een zodanige manier wilde doen, dat de Pastoor van de parochie gedwongen werd om die H.Communie te weigeren. Als de priester de duidelijke indruk krijgt dat men naar voren komt of gaat komen in staat van doodzonde en ook nog die H.Communie wil ontvangen, dan mag een priester niet meewerken aan Heiligschennis. Dat geldt niet alleen voor de H.Eucharistie, maar ook voor bepaalde andere Sacramenten. De Biecht bijvoorbeeld ontvangen zonder berouw over de begane zonden, geeft de priester het recht om de Absolutie uit te stellen. Dit om een Heiligschennende Biecht te voorkomen.
 
Maar zoals altijd ontvouwt zich dan een volgend theorema: de 'beledigde' partij stapt onmiddellijk naar de pers, die vervolgens niet zelden de Kerk publicitair onder druk probeert zetten met een mooi verhaal in de krant of het internet, waar heel vaak hoor- en wederhoor wordt vermeden. 
 
Maar dat geintje werkt niet bij ons. 
 
De Pastoor in kwestie heeft zich beroepen op zijn geweten om die H.Communie niet uit te reiken. Maar in Nederlands Limburg begrijpen ze het woord geweten niet goed. Het is bovendien sowieso verkeerd om tegen je geweten in te handelen. Maar ook dat begrijpt men niet daar!
 
Het Bisdom heeft inmiddels de Pastoor zijn steun toegezegd (terecht) en wie zegt Rooms Katholiek te zijn, die moet duidelijk kenbaar maken door zijn of haar gedrag lid te zijn van de Kerk. Anders ben je maar een schijnkatholiek, waar de maatschappij van tegenwoordig vol van lijkt te zijn. Er bestaan immers ook geen vleesetende vegetariërs. Wie dat wel doet, wordt gewoon een huichelaar genoemd.

Wat is er nodig om lid te zijn van de Rooms Katholieke Kerk? Men moet gedoopt zijn, de Leer van Jesus Christus te geloven EN te belijden, deel te nemen aan dezelfde Sacramenten, en de wettige herders van de Kerk te erkennen, met de Paus. Zou men slechts EEN of meerdere van deze elementen weg laten, dan kun je niet zeggen lid te zijn van de RK-Kerk. En als je het bij ons niet leuk vindt, dan ga je maar een deur verder naar de Anglicaanse kerk. Die heeft toch alles wat God verboden heeft goedgekeurd. Maar bij ons kan dat niet!
 
Wie dus naar voren komt of naar voren wil komen als Regenboogkoppel, met de duidelijke bedoeling de Leer van Christus te vertrappen of af te wijzen en een soort verkapte aanval op de Kerk te doen, is dus niet welkom om de H.Eucharistie te ontvangen. 
 
Omdat Christus nooit de deur zomaar dichtgooit en iedereen een kans wil geven vraagt Hij van ons om zich te bekeren. Dat vraagt Christus overigens van ons allemaal. En kom bij ons niet zeggen dat je nooit gezondigd hebt! Wie beweert nooit te hebben gezondigd, bedriegt zichzelf en in zo iemand leeft de waarheid niet!