zaterdag 17 februari 2024

Dominica I in Quadragesima

In de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie wordt het Evangelie gelezen van Jesus die bekoord wordt in de woestijn op de Eerste Zondag van de Veertigdagentijd. 
Door zijn eigen veertigdaagse vasten heeft de Heer ons vasten geheiligd. De genade die wij verkrijgen is belangrijk in de strijd tegen het Kwaad. Door het geheim van Jesus' bekoring heeft Hij ons geleerd, hoe wij de bekoringen moeten weerstaan. Worden wij bekoord? Grijp dan terug naar vasten of het gebed en blijf het gebed herhalen totdat de Bekoorder is verdwenen. Een krachtig gebed, in vol geloof uitgesproken is deze:

In de Naam van Onze Heer Jesus Christus, ga weg Satan!
 
Velen denken misschien dat dit een verhaal is uit de Middeleeuwen, maar neen, de Duivel bestaat echt en kan de mens op aarde veel schade berokkenen. We hoeven maar het Boek Job te lezen in het Oude Testament hoe de Duivel in staat is geweest veel kwaad aan te richten.
Wij overwinnen de Duivel als wij het Woord van God aanvaarden; als wij trachten de Wil van des Heren te volbrengen. Vasten is een machtig wapen tegen het Kwaad en dit mag niet onderschat worden. In die 40 dagen was het Satan immers niet mogelijk zelfs maar een vraag te stellen aan Christus onze Heer. Wij zijn immers pas sterk als wij aan het vasten zijn: en niet als wij aan het breken van het vasten toegeven of er aan denken dit te gaan breken. Dan slaat onze vijand toe. En die kans moeten wij hem niet geven.
 
Wij geven Satan ook geen kans als wij het Sacrament van de Biecht regelmatig ontvangen of de Rozenkrans bidden. God wil graag onze bekering, en bekering kan veel kwaad teniet doen. Wij laten de Goddelijke Tuinman (Christus) ons onkruid uitroeien, d.w.z. de zonden die door Satan zijn verwekt. Willen wij een betere wereld maken, dan zullen we ons moeten laten leiden door God en zijn Kerk en dan moeten wij nauwkeurig de geboden van de Heer onderhouden. Daar waar het Licht van het Geloof verschijnt, daar kan immers geen duisternis of goddeloosheid zijn en zo breken wij het rijk van Satan af. 
 
We beginnen dus bij ons zelf en stoppen om naar anderen te wijzen.
 
De lezingen zijn als volgt:
 
Epistel: Tweede Brief van Paulus aan Korinthe 6; 1-10
Evangelie: Mattheus 4; 1-11.
Liturgische kleur: Paars.