zondag 7 januari 2024

Wietrokende nonnen?

Met enige verbazing las ik een krantenartikel over de Zusters van de Vallei (in het Engels: Sisters of the Valley) die het wietroken aan het promoten waren. Je ziet het de kranten en de andere media dezer dagen voorbij komen. En dan denk je: "religieuzen die wietroken promoten?". Maar later kom je er achter dat er een totaal andere groep achter schuilgaat die zijn wortels in het Anarchisme heeft en ook nog Gnostische denkbeelden erop na houdt. Hoe kan de ketterij van het Gnosticisme opeens Katholiek zijn? Nee, dat kan natuurlijk niet. Maar erger is het feit dat de beweging naar buiten toe zich voordoet als Katholiek door het Katholieke religieuze habijt van vrouwelijke religieuzen te dragen. Hierdoor ontstaat bij de toeschouwer automatisch het beeld dat er een connectie bestaat tussen de Rooms-Katholieke Kerk en wietroken. Gekker moet het niet worden, denk je dan!

Wie had gedacht dat dit 'promoten van wiet' alleen bij deze "zusters" voorkomt, heeft het mis. Er zijn ook kerkleden in de Katholieke Kerk die het goed zouden vinden als wiet wordt gelegaliseerd. Maar de Leer van de Kerk liegt er niet om: het gebruik van verdovende middelen - zonder strikte therapeutische indicatie - is een zware zonde. Wanneer een Katholiek zelf wiet promoot begaat hij een Vreemde Zonde, dus een zonde die men niet zelf doet, maar wel anderen aanraadt te gaan zondigen. Hierdoor wordt men medeschuldig aan de zonde van een ander.

In de Catechismus van de Katholieke Kerk staat bij nummer 2291 de volgende tekst over drugsgebruik:

Het drugsgebruik brengt ernstige schade toe aan de gezondheid en het leven van de mens. Behalve in geval van strikt therapeutische indicatie, is het een zware zonde. De clandestiene productie en handel in verdovende middelen zijn schandalige praktijken; omdat zij mensen tot drugsgebruik aanzetten betekenen zij rechtstreekse medewerking aan handelswijzen die ernstig in strijd zijn met de zedenwet.

Nogal duidelijke taal! Wat die 'wiet nonnen' doen is niet alleen een zware zonde, ze zetten de mensen ook nog eens aan tot drugsgebruik, en dan beweren zij dat ze dit doen voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Sinds wanneer kan uit het slechte, iets goeds voorkomen? Zei de Apostel Paulus niet dat deze mensen terecht zullen worden veroordeeld?

De katholiek is dus bij deze gewaarschuwd!