zaterdag 20 januari 2024

Overwint het kwade door het goede

Russische krijgsgevangen in de oorlog met Oekraïne staan maar wat vreemd te kijken als zij na afloop van de gevangenneming in Oekraïense gevangenschap goed worden behandeld. Als je de filmbeelden van deze krijgsgevangenen eens ziet, dan valt het wel op dat zij niet gewend zijn om zo behandeld te worden. Zelfs in hun eigen Russische krijgsmacht wordt er namelijk flink op los geslagen, bijvoorbeeld als je de bevelen van je meerderen weigert uit te voeren. Van de Oekraïners krijgen ze na gevangenschap eten en drinken, ze mogen zich douchen, krijgen schone kleren en mogen naar huis bellen dat alles oké is. 
Helaas is dat niet wederzijds zo. Krijgsgevangenen uit Oekraïne worden in Rusland echter maandenlang stelselmatig gemarteld en doelbewust uitgehongerd. Daar zijn helaas veel bewijzen van.
 
Waarom zou je iemand slecht behandelen? Zo wil je toch zelf ook niet behandeld worden? De gouden regel geldt dus ook hier: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet, zoals in het Boek Tobias in het Oude Testament is geschreven (Tobias 4;16) De Heilige Apostel Paulus schrijft aan de Romeinen het zelfde en haalt ook hier een stuk aan van het Oude Testament: "als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten; als hij dorst heeft, geef hem te drinken. Zo stapelt gij vurige kolen op zijn hoofd." (Spreuken 25; 21-22). Paulus geeft ons de raad om het kwade te overwinnen door goed te doen. Wraak is uit de boze.
 
Helaas is de praktijk soms wat weerbarstig en krijgen wij te maken met onze gebreken en tekortkomingen. Maar er is altijd een weg terug en via het berouw en het Sacrament van de Biecht worden wij weer met God verzoend. Dan is het mogelijk onze zonden kwijt te raken. Want wij hebben de plicht om het goed te maken met Onze Lieve Heer. 
 
Laten wij daarom het goede doen, en niet het kwade, zoals de H.Apostel Paulus ons voorhoudt in de Derde Zondag na de Verschijning des Heren die wij vieren in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie.
 
De lezingen zijn:
 
Epistel: Brief aan de Romeinen 12;16-21
Evangelie: Mattheus 8; 1-13
Liturgische kleur: Groen.