donderdag 4 januari 2024

Zalig Nieuwjaar en de beste wensen!

Een nieuw jaar is aangebroken en dus moet ik ook hier mijn Nieuwjaarswens uitspreken. Ik wens iedereen toe: heel veel voorspoed en geluk, Gods zegen en natuurlijk ook een goede gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. 
Binnenkort worden weer onze huizen gezegend door een diaken of een priester en worden de bekende huiszegenkaartjes boven onze voordeuren aangebracht. Want ook huis moet gezegend worden en alle onheil moet worden afgewend. Een goede methode lijkt mij deze site te geven. Ook de achtergrond van het opschrift van deze kaartjes wordt hier uitgelegd. 
 
Driekoningen wordt volgens de Romeinse Kalender (in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie) op zaterdag 6 januari gevierd, de zondag daarop volgt het feest van de Heilige Familie. Wie dus deze kalender volgt (en niet de Novus Ordo) kan deze huiszegenkaartjes op die dag ophangen. Een andere methode is om met gezegend krijt de tekst op te schrijven, zoals de foto hierboven links laat zien. In de kalender van de Novus Ordo worden de gezegende huiszegenkaartjes a.s. Zondag aangebracht. 

Nu wij het over onze 'eigen' kalender hebben: die wordt de Gregoriaanse Kalender genoemd. Op het internet zijn er wat spookverhalen die de ronde doen, maar zoals altijd: dit soort verhalen die duidelijk anti Katholiek gekleurd zijn, die moet u maar zoveel mogelijk vermijden.
 
De ware reden tot het invoeren - van wat wij nu de Gregoriaanse Kalender noemen - ligt in het feit dat de voorgaande kalender (de Juliaanse kalender) het Tropisch jaar op 365,25 dagen stelt. Dus elke vier jaar kwam er een schrikkeldag bij. Probleem was, dat later ontdekt werd dat 365,25 dagen geen juiste benadering was van dat Tropisch jaar. In feite zat men ongeveer zes uur en een aantal minuten ernaast. Voor een korte periode maakt het niets uit, maar ga je verder de eeuwen in, dan wordt het een ander verhaal. Hierdoor stapelt zich dus na eeuwen een steeds grotere fout op en als je lang genoeg wacht, kun je volgens de kalender de zomervakantie vieren, terwijl het buiten 10 graden vriest in de winter. 
 
Om aan deze onnauwkeurigheid een eind te maken heeft Paus Gregorius XIII in 1582 besloten een grote kalenderhervorming door te voeren. De allerbeste specialisten werden opgeroepen om naar Vaticaanstad te komen. De fout tussen kalenderdatum en Tropisch jaar was inmiddels al 10 dagen opgelopen. Ook de berekening van de Paasdatum werd ter hand genomen. De formule om die te berekenen verschilt tussen beide kalenders. 
 
De hervorming werd groots doorgevoerd: 4 oktober 1582 ging niet over op 5 oktober, maar op 15 oktober 1582. Hierdoor vielen dus 10 dagen uit.
Ook werden verfijningen doorgevoerd waardoor niet elk eeuwjaar ook een schrikkeleeuwjaar kon zijn. Elk eeuwjaar dat in de Gregoriaanse Kalender deelbaar was door 400 was schrikkeleeuwjaar. Daarom is het jaar 2000 een schrikkeleeuwjaar, omdat het door 400 deelbaar is. Alle andere eeuwjaren die niet door 400 deelbaar waren, waren dus geen schrikkeleeuwjaar. Door o.a. deze 400 jarige cyclus in te bouwen, weet de Gregoriaanse Kalender heel mooi pas te houden met het Tropisch jaar.

Deze kalenderhervorming heeft een grote impact gehad in Europa. Niet alle landen voerden meteen de nieuwe kalender in, omdat het van de Katholieke Kerk kwam (de Reformatie in West-Europa was toen helaas in volle gang). Dus het heeft nog wat geduurd voordat meer landen overgingen naar de nieuwe kalender. 

Had Paus Gregorius niet ingegrepen, dan was de fout inmiddels 13 dagen opgelopen. Een kalenderhervorming was dus dringend noodzakelijk. Niet alleen voor de Kerk, maar ook voor de maatschappij waarin wij leven. We hoeven maar aan de landbouw te denken waar onze voedselvoorziening vandaan komt.