zaterdag 18 november 2023

KN haalt Bisschop Strickland neer

Sinds het ontslag van de voorlaatste hoofdredacteur (Henk Rijkers) is het met het Katholiek Nieuwsblad duidelijk bergafwaarts gegaan, en dan spreek ik vooral over het katholieke gehalte dat het blad eens had, maar nu met een kaarsje gezocht moet worden. Je merkt dat ook aan de manier van schrijven van de huidige hoofdredacteur die onlangs Bisschop Joseph E. Strickland naar beneden gehaald heeft door op de man te spelen. Als je geen feiten kunt rapporteren, maar de krant als een soort propagandakanaal van je persoonlijke ambities wil maken, ja dan moet je het KN vooral blijven lezen. Maar van een katholieke krant kun je dan niet meer spreken als de Leer van de Kerk het moet ontgelden en ook de priesters worden aangevallen. En dat geldt ook voor Bisschop Strickland in Texas die door het KN onlangs werd zwart gemaakt. 

Na het ontslag van Henk Rijkers zag ik de storm al aankomen, want er werd vooral met het woord 'barmhartigheid' gedweept, en dan vooral bedoeld voor de mensen die kwaad hebben gedaan, maar zich vervolgens niet wilden bekeren. Daar was die barmhartigheid kennelijk voor bedoeld. Ik vraag mij wel eens af wat God zal zeggen tegen de mensen die zijn barmhartigheid als een wapen hebben ingezet.

In het bericht in het KN wordt Bisschop Strickland van slachtoffer tot dader gemaakt en wordt hem in het bericht ook nog eens met oneliners de huid vol gescholden. Ga je tegenwoordig zo met een Bisschop om beste KN? Zou het niet passend zijn om wat meer respect te hebben voor mensen die het volledige wijdingssacrament hebben ontvangen en een rechte rug tonen? Maar bij het KN weten ze niet meer wat goede journalistiek is: hoe kun je iemand beschuldigen als de feiten van het ontslag niet eens officieel bekend gemaakt zijn? Want daar gaat de hoofdredacteur volledig aan voorbij in zijn stukje tegen de Bisschop

Het stuk tegen Strickland lijkt eerder op een soort persoonlijke kruistocht, een persoonlijke afrekening tegen de Bisschop alsmede tegen de orthodoxie in de Kerk. Ik weet van priesters in Nederland dat zij het abonnement van dit blad hebben opgezegd. Het KN gaat dezelfde kant op als de katholieke school in Nederland: in naam katholiek, maar er worden geen concrete katholieke daden getoond. Reden te meer om dit blad te mijden.