zondag 11 juni 2023

God blijft u altijd liefhebben

Als we kijken hoe onze Heer ons steeds blijft liefhebben, dan moeten we zeker het Evangelie van de verloren zoon lezen. God, onze Vader houdt van ons met een oneindige liefde die wij niet op aarde kennen. Het Evangelie van de verloren zoon laat zien dat Hij ons altijd wil vergeven en omarmen als wij berouw krijgen over onze verkeerde daden en onze levens willen verbeteren. Dan kijkt Hij niet meer naar onze fouten, maar dan wil Hij ons vergeven wat wij verkeerd gedaan hebben. Johannes zegt het terecht: "Hoe groot is de liefde die de Vader ons betoond heeft! Wij worden kinderen van God genoemd, en we zijn het ook". Het zelfde kan gezegd worden over Jesus die zich volledig uit liefde heeft weggeschreven en zich liet kruisigen voor ons.

We hoeven dus ons ook nooit zorgen te maken dat God niet meer van ons houdt. Het probleem van een tekort aan liefde zit vooral bij ons, bij de mensen, die liefdeloosheid produceren en niet barmhartig zijn voor een ander. Het is waar dat de zonde veel schade veroorzaakt, maar er is altijd een weg naar buiten, naar de ware vrijheid van de kinderen Gods. De ware vrijheid, bestaat uit een zo zondeloos mogelijk leven dat wij God als eerherstel kunnen aanbieden; een daad van liefde aan God gegeven. Hoe mooi kan dat zijn! En wie denkt: "voor mij is geen hoop meer", dan is dat niet zo bij God. Zijn barmhartigheid is immers oneindig en daardoor zijn alle zonden te vergeven via het Heilig Sacrament van Boete en Verzoening, de Biecht. Wie door de biechtvader de Absolutie verkrijgt, mag van God opnieuw beginnen en wordt de penitent verzoend met God en de Kerk. Hoe mooi is een verzoening! Hoe schoon is de menselijke ziel die niet alleen zonder zonde leeft, maar ook God oneindig liefheeft! 

In deze zomertijd waar velen met vakantie gaan, zouden we ook een plaatsje moeten inruimen in onze geestelijke herberg om de Heer te verwelkomen. Laten wij zeggen: Vacare Deo. Vrij zijn voor God, vrij van de zonde, gevuld met liefde tot Hem die ons schiep. 

Ik wens u allen een gezegende vakantie toe!