zaterdag 11 maart 2023

Het Gebod: Gij zult niet doden

Aan het Oekraïense front en daarbuiten werd er niet zo lang geleden door gelovigen de vraag gesteld hoe het zit met het Gebod: "Gij zult niet doden". Die vraag kwam van een van de soldaten aan het front en die vraag is natuurlijk terecht: hoe zit dat nu? Mag men iemand doden wanneer een buitenlandse mogendheid je land binnenvalt, of mag men dat niet? 

Die vraag wordt vaak gesteld door mensen die wel op de hoogte zijn van de Tien Geboden, maar niet de rest van de H.Schrift gelezen hebben. En soms wordt het gebod tegen het leven gericht uit de context gehaald. Wie naar de Bijbelse Grondtekst kijkt in Exodus 20;13 (Grieks of Latijn) ziet dat er een woord is gebruikt dat inderdaad met 'doden' vertaald kan worden, maar in het Grieks is het ook 'vermoorden'. In dit geval vinden wij in de Griekse Bijbel het woordje φονεύσεις. In het Latijn staat het woordje occides, wat ook zoiets als 'uitroeien' kan betekenen. Deze vertaling is meer in lijn met het recht op zelfverdediging dat wij vinden in hetzelfde Boek Exodus 22;2-3. Onder bepaalde voorwaarden is het volgens Exodus dus toegestaan om je zelf te verdedigen, ook als de aanvaller daardoor komt te overlijden. Het is dus niet toegestaan een soort uitroeiing uit te voeren om een compleet volk naar het graf te sleuren (abortus provocatus, of de Shoah (השואה)).

Natuurlijk zal men ook zeggen: hoe zit het dan met de wetgeving, zoals het strafrecht? In een aantal landen wordt het strafbaar gesteld als je onopzettelijk iemand van het leven berooft (zoals in de VS), maar dat zijn niet de zelfde wetten die bijvoorbeeld in Nederland gelden, waar de opzet een onderdeel is van de delictsomschrijving om van een strafbaar feit (doodslag) te kunnen spreken.

Het is dus voor God niet zondig om jezelf te verdedigen als wij die vraag beantwoorden voor het bovenstaande geval in Oekraïne. Daar gaat het om zelfverdediging die helaas veel levens zal kosten. Maar zelfverdediging is volgens de H.Schrift wel toegestaan. Het vermoorden of uitroeien van mensen dus niet.