zaterdag 4 maart 2023

Tweede Zondag van de Veertigdagentijd

Op de Tweede Zondag van de Veertigdagentijd lezen wij in het Epistel dat de H.Apostel Paulus ons oproept om heilig te leven en de onkuisheid en de hartstocht te vermijden (1 Tess. 4;1-7) want, zo leert ons de Apostel Paulus, dit is namelijk ook wat de heidenen doen die God niet kennen. De Christen mag zich hier niet mee inlaten of dit zelfs maar als levensweg kiezen. 

Opvallend is dat deze lezing in de Novus Ordo in alle (A,B,C) jaren is verwijderd. Het is dan ook wel logisch dat er dus bisschoppen rondlopen die vinden dat de Kerk (ten onrechte) niets te zoeken heeft in het slaapvertrek. Al vanaf Apostolische tijden wordt de Christen gewaarschuwd zich niet bezig te houden met  immorele seksuele daden en het huwelijksbed onbedorven te laten (vgl: Hebreeën 13;4)

De reden voor deze lezing is dat we in het Evangelie van de Zondag de Gedaanteverandering van de Heer lezen op de berg en die de Apostelen met eigen ogen te zien zullen krijgen. De verbinding tussen het Epistel en het Evangelie is duidelijk: wij mensen moeten heilig worden en we doen dat door te streven naar heiligheid. Als eerste moet de onkuisheid - in welke vorm dan ook - met wortel en tak worden uitgeroeid. We hebben daarvoor  gewetensvorming nodig en het meewerken aan de genade die God ons zal geven als wij daarom vragen. Dat is - voor velen - misschien geen gemakkelijke weg, maar het is te wel degelijk te doen indien wij de H.Sacramenten van de H.Eucharistie en de Biecht in de goede gesteltenis ontvangen en veel om hulp bidden. Als wij dus oprecht onze levens willen veranderen ten goede, dan zullen we de hulp van God verkrijgen. Hij ziet in ons wat wij écht willen. Dus als wij echt heilig willen worden en streven naar de gerechtigheid, dan zal het antwoord van Hem niet lang uitblijven.

Hoe zei de Heer het ook al weer? "Weest heilig, want Ik de Heer ben heilig!"

De lezingen in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie zijn:
Epistel: 1 Tessalonica 4; 1-7
Evangelie: Matteus 17; 1-9
Liturgische kleur: Paars.