vrijdag 3 februari 2023

Dominica in Septuagesima - de Voorvasten

Op aanstaande Zondag 5 februari 2023 begint de Voorvasten volgens de kalender van de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie. Omdat op Zondagen niet wordt gevast vallen er daardoor een aantal dagen uit waardoor we precies de veertigdagentijd krijgen. In de kalender zien wij de Zondagen van de Voorvasten met de volgende benaming: Zondag Septuagesima, Zondag Sexagesima en Zondag Quinquagesima. Paus Gregorius de Grote bepaalde rond 600 dat de daarop volgende woensdag de Vastentijd begint met Aswoensdag (Cinerum). Dit vinden wij ook in de Liturgische kalender terug.

Op deze aanstaande Zondag (Septuagesima) herinnert de H.Apostel Paulus eraan dat wij weliswaar meedoen met de strijd om de zege te halen, maar dat het niet zo is, zoals bij de atletiek, dat er maar één winnaar is aan te wijzen. Wij allen moeten ons voor de wedstrijd inschrijven met het doel om te winnen. Voor deze wedstrijd zullen wij zeker de genaden verkrijgen om de strijd tot een goed einde te brengen. Maar van onze kant vraagt dat nu eenmaal inspanning en veel werk. Uiteindelijk zal die inspanning ook beloond worden door onze Heer en God die graag op ons wacht.

In het Evangelie vertelt onze Heer Jesus Christus een parabel over de werklieden die gedurende een deel van de dag worden opgeroepen om te komen werken in de wijngaard. In deze parabel leert Jesus ons dat het loon in de Hemel evenredig zal zijn, en niet zozeer aan de duur van de diensttijd, als wel aan de mate van genade ons geschonken, en aan de ijver waarmee we ze gebruikt hebben voor ons geestelijk heil. Degenen die morren over het loon dat ze krijgen zijn duidelijk degenen die niet aan de genade beantwoord hebben en vandaar dat de Heer ze indeelt bij hen, waarvan er wel velen zijn geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren. Dat de Heer zo goed is iedereen te belonen, is een vrije gave van God die Hij in zijn goedheid heeft besloten. Laten wij daarom dankbaar zijn en Onze Heer elke dag danken voor de genaden die Hij ons heeft gegeven. Hij wil graag dat we bij Hem in de Hemel komen. 

De lezingen zijn aldus:

Epistel: 1 Kor. 9; 24-27 en 10; 1-5
Evangelie: Matteus 20; 1-16
Liturgische kleur: Paars.