donderdag 26 januari 2023

De verzoenende Kruisdood van Christus

In de Nederlandse pers stond kort geleden een artikel over gelovigen die in opstand waren gekomen tegen het beleid van Kardinaal Eijk van het Aartsbisdom Utrecht. Sommige zaken slepen al jaren voort, maar in het kort komt het erop neer dat de Kardinaal graag ziet dat gelovigen deelnemen aan de H.Eucharistie en dat Woord en Communiediensten - binnen vijf jaar - een halt wordt toegeroepen. Ook keren deze gelovigen zich tegen de kerksluitingen in het Aartsbisdom. De gelovigen klagen erover dat "alles van boven wordt opgelegd" en zijn een petitie gestart.

Wanneer je de woorden van deze opstandige gelovigen leest, dan lijkt men de kennis over het Verzoenende kruisoffer van de H.Mis te zijn vergeten. Dit verzoenende kruisoffer is overigens een geloofspunt dat je niet zomaar even kan wegpoetsen. Pastoor Mennen schreef daarover een aantal jaren terug een verhelderend stukje op zijn blog dat ik hier gedeeltelijk citeer: 

"Die verzoenende kruisdood van Christus wordt door enkelen ontkend en door velen verzwegen waardoor dit geloofspunt uit het besef van de gelovigen wegglijdt. Dat blijkt uit het feit dat in het Paasmysterie tegenwoordig de nadruk ligt op de verrijzenis, terwijl de verrijzenis “slechts” de vrucht is van het Paasmysterie. Het hart van het Paasmysterie is het kruis waardoor Christus ons verlost heeft en de verrijzenis heeft mogelijk gemaakt. Het hart van de eucharistie is niet de Communie. De Communie is “slechts” de vrucht van het Misoffer. Het hart van de viering is de Consecratie, het moment waarop het verzoenend offer voltrokken wordt.
Onder invloed van het hardnekkig zwijgen hierover de laatste vijftig jaar, vinden mensen dat het alleen maar zin heeft aan de eucharistie deel te nemen, als je te Communie kunt gaan en vinden veel mensen (niet alleen leken) dat een communiedienst een vervanging is van de Mis waarvoor ze ook met een gerust hart intenties opgeven en aannemen. Ook de intenties zijn dus losgemaakt van hun verzoenende betekenis en betekenen nu alleen nog het publiek noemen van de naam en een inkomstenbron voor de parochie."

Tot zover Pastoor Mennen. Daarom is de deelname aan de H.Mis zo belangrijk, en daarom is een Woord en Communiedienst zeker geen vervanging van het verzoenende kruisoffer die de Heer heeft ingesteld. Hij deed dit niet om ons te pesten, maar om ons met God te verzoenen. En laten wij nu eens eerlijk zijn: in wiens belang is het om die verzoening met God ongedaan te maken? En waarom loopt men weer storm tegen een Nederlandse Kardinaal die alleen maar het beste voor zijn schapen wil? Dat is de hamvraag hier.