zaterdag 21 januari 2023

Derde Zondag na de Verschijning des Heren

Jaren geleden gebeurde een bijzonder voorval waarbij in een Nederlandse buurt de kinderen van overburen een conflict kregen met volwassen buurtbewoners. Dat conflict liep behoorlijk op, maar de buurtbewoners die het conflict hadden met die kinderen wilden het probleem oplossen. Dit gebeurde niet door de kinderen van die overburen bestraffend toe te spreken, maar door een grote doos met prachtige aardbeien aan te bieden. De ouders van die kinderen vonden dit natuurlijk een mooi gebaar en niet wetend van het conflict, aanvaarden zij de enorme doos met heerlijke aardbeien. De kinderen van die overburen waren bij de 'overdracht' zelf toevallig aanwezig en keken met grote ogen toe hoeveel heerlijks gratis werd aangeboden. En u raadt het al: het conflict was bij deze meteen opgelost. De kinderen van die overburen hebben toen de strijd diezelfde dag nog gestaakt.

In het Epistel van de derde Zondag na de Verschijning des Heren in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie, lezen we iets soortgelijks bij de Apostel Paulus in zijn brief aan de Romeinen. In die brief zegt Paulus om geen wraak te nemen en ook niet om kwaad met kwaad te vergelden. "Integendeel", zo zegt Paulus, "als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem te drinken... Zo stapelt gij vurige kolen op zijn hoofd. Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede." 
Het is ook logisch: hoe kan je immers kwaad met kwaad bestrijden? Is het niet logischer om daarvoor het goede te gebruiken? Want het kwaad heeft geen macht over het goede. En dat is toch wel de strekking van de brief van Paulus aan de Romeinen, en dus ook aan ons. Bestrijdt het kwaad door goed te doen. Dat is de enige methode die werkt om conflicten te beëindigen. 

Epistel: Romeinen 12; 16-21.
Evangelie: Matteus 8; 1-13.
Liturgische kleur: Groen.