vrijdag 13 januari 2023

Tweede Zondag na de Verschijning des Heren

De Bruiloft in Kana vinden we in de Tweede Zondag na de Verschijning des Heren in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie. 

Er zijn in dit stukje Evangelie bijzondere dingen op te merken waar we te gemakkelijk over heen lezen. Vooral de rol van de bedienden die de hulp van de Maagd Maria inroepen die op het feest van de bruiloft ook was uitgenodigd. Deze bedienden vragen niet direct de hulp van de Heer Jesus in, maar van de Maagd Maria en waarvan we duidelijk kunnen lezen dat zij als Voorspreekster fungeert bij haar Goddelijke Zoon. Ook het feit dat de bedienden opmerkten geen wijn meer te hebben, geeft aan dat deze groep van mensen kennelijk op de hoogte was van de Goddelijke Natuur van Onze Heer die op dat feest aanwezig was. Logisch ook, anders roep je geen hulp van Jesus in. En ja hoor, deze gebeurtenis staat toch echt in de Bijbel hoor en sommige protestanten vinden het kennelijk maar moeilijk te verteren dat Maria ook Voorspreekster is. 

De opmerking van Christus dat zijn uur nog niet is gekomen na het verzoek van Maria, duidt erop dat het uur van de Goddelijke macht van Christus nog niet was aangebroken, maar omwille van Maria werd vervroegd en geeft feilloos aan hoezeer Christus naar zijn Moeder luistert. Christus openbaart hier zijn heerlijkheid en de leerlingen geloofden in Hem. Ook wij geloven in Hem nadat wij het verhaal in de Schrift hebben gelezen en hoe Christus zijn Goddelijke Macht demonstreert. Later zal de Heer brood en wijn veranderen in zijn Lichaam en Bloed die wij ontvangen in de H.Communie tijdens de H.Mis. De H.Mis die aan God wordt opgedragen.

Epistel: Romeinen 12; 6-16.
Evangelie: Johannes 2; 1-11.
Liturgische kleur: Groen.