vrijdag 9 december 2022

Derde Zondag van de Advent - Gaudete

We mogen ons intens verheugen in de komst van Christus op de derde Zondag van de Advent (Zondag Gaudete) waarbij de paarse gewaden worden verruild voor de licht-paarse gewaden. In de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie wordt er gesproken van "roze-rode" gewaden. De Introïtus begint in de H.Mis met de woorden van de brief van de Heilige Apostel Paulus aan de Filippenzen hoofdstuk 4;4-6: Gaudete in Domino: "Verblijdt u altijd in de Heer. Ik herhaal het: verblijdt u!"

Velen van ons hebben zich in deze tijd laten reinigen door het Heilig Sacrament van Boete en Verzoening, opdat zij waardig op deze Zondag de H.Eucharistie kunnen ontvangen. We doen in deze Adventstijd boete, zoals wij worden opgeroepen en we ook beleven via de Liturgie. 

In het Heilig Evangelie lezen we over Johannes de Doper die aan de oostzijde van de Jordaan optreedt. Opvallend is dat het Hebreeuwse woord voor Jordaan (yarad) letterlijk afdaling betekent. De mensen daalden af in de Jordaan om zich te laten dopen door Johannes. Overigens was dit doopsel geen Sacrament, maar een teken van boetvaardigheid, waardoor zij die het ontvingen, hun verlangen te kennen gaven van hun zonden gereinigd te willen worden. Het is Christus geweest die later het Sacrament van het Doopsel heeft ingesteld. Laten wij ons dus reinigen door de H.Sacramenten, vooral het Sacrament van Boete en Verzoening. Laten wij met een schone lei beginnen voordat wij de Heer gaan ontmoeten!