woensdag 7 december 2022

Hoogfeest Maria Onbevlekt Ontvangen

In het hoogfeest van 8 december 2022 vieren wij de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria. Dit Geloofspunt wordt niet altijd goed door de mensen begrepen en vaak wordt het verwisseld met de Maagdelijke Geboorte van onze Heer Jesus Christus op 25 december. Maar daar heeft dit Geloofspunt niets mee te maken. De Onbevlekte Ontvangenis van Maria betekent, dat Maria zonder erfzonde ontvangen is in de schoot van haar moeder Anna. Daarom heeft de zonde, op welke wijze dan ook, nooit geregeerd over de Maagd Maria. 

Diezelfde erfzonde wordt bij ons mensen weggenomen door het Heilig Sacrament van het Doopsel, dat Onze Heer Jesus Christus heeft ingesteld. Daarom is het zo belangrijk dat kleine kinderen zo snel als mogelijk gedoopt worden en dat de erfzonde wordt weggenomen. Door de zonde van Adam werd de eerste mens beroofd van de oorspronkelijke heiligheid en de gerechtigheid (dit beroofd zijn heet: erfzonde) Omdat heel het menselijk geslacht in Adam is, "als het ene lichaam van één mens" is de erfzonde, over al zijn afstammelingen overgedragen. In het Buitengewoon Leergezag van het Concilie van Trente wordt geleerd dat de erfzonde tegelijk met de menselijke natuur wordt overgedragen door voortplanting. 

Door de zonde van onze stamouders heeft de duivel een zekere macht over de mens gekregen. Omdat bij de Heilige Maagd Maria geen erfzonde aanwezig was, heeft de duivel nooit macht over haar gekregen. In de Maagd Maria is dus bij voorbaat de vloek van de zonde weggenomen die sinds de eerste zonde op de mensen rustte. Omwille van haar Zoon, de overwinnaar van zonde en dood, was zij geen ogenblik in de macht van het kwaad. Zo is de moeder van Jesus het beeld van de Kerk, waarvoor de Heer zich heeft overgeleverd om haar tot zich te voeren als een schone bruid, zonder vlek, rimpel of fout, heilig en onbesmet.

In het Boek Genesis wordt de komst van de Heilige Maagd Maria in een voorafbeelding van Eva al aangekondigd door het Woord van de Heer zelf, die tot de duivel sprak: Ik zal vijandschap wekken tussen u en de Vrouw, tussen uw kroost en haar kroost. Dit zal u de kop verpletteren! (Genesis 3;15) En het is vastgesteld dat de Heilige Maagd Maria de kop van de slang zal verpletteren. Deze troostvolle voorzegging leert ons dat de overwinning op het kwaad dus definitief vast staat.