zaterdag 17 december 2022

Vierde Zondag van de Advent

In de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie van de vierde Zondag van de Advent lezen we de brief van de H.Apostel Paulus (1 Korintiërs 4;1-5) die ons waarschuwt niet voortijdig te oordelen voordat de Wederkomst van Christus heeft plaatsgevonden. Je ziet dat vaak dat bij de Eerste komst van Christus, ook teksten worden genomen die gaan over de Tweede komst van Christus en dat is niet zonder reden.

Het is ook begrijpelijk dat wij niet moeten oordelen, zeker als we niet alle feiten en omstandigheden kennen waarom iemand op een bepaalde manier heeft gehandeld. We hebben immers niet het hele levens-dossier van een bepaald persoon op ons bureau liggen. Als we naar de aardse rechtbanken kijken, waarin verdachten al dan niet worden veroordeeld voor misdrijven, dan zien we soms hele pakken papier van de verdachte bij de rechtbank liggen. En dan nog is het niet zeker of een rechtbank in staat is om alles voor het voetlicht te krijgen. En in sommige gevallen wordt een verdachte zelfs op onjuiste gronden veroordeeld. Dat blijkt dan weer later.

Daarom moeten we voorzichtig zijn in het uitspreken van een oordeel als we niet alle feiten kennen. Alleen God kent het hele dossier en tot in detail. We kunnen daarom beter wachten op het Laatste Oordeel, zoals de Apostel Paulus van ons vraagt, want dat Oordeel zal zeker Rechtvaardig zijn omdat God Rechtvaardig is. Onterechte veroordelingen komen daar niet voor. En wie denkt de aardse rechtbanken te kunnen omzeilen: er is nog een Rechtbank in de Hemel, om het zo maar even te stellen. Wie dus denkt de dans als misdadiger te kunnen ontspringen, zal Gods oordeel zeker niet kunnen ontlopen. Laat dat een troost zijn voor diegenen aan wie het recht op aarde nooit gedaan is en aan alle slachtoffers van misdaad en geweld, die reikhalzend zullen uitzien naar een Rechtvaardig en eerlijk Vonnis van onze Grote Koning en Heer, onze Heer Jesus Christus.