zaterdag 1 oktober 2022

David tegen Goliath - overweging

Het stuk in de Bijbel waar David tegen Goliath moet strijden is de moeite waard om te lezen. U vindt het in het eerste boek Samuel, hoofdstuk 17.  Daar treedt David tegen Goliath op wegens een oorlog tussen Saul en de Filistijnen. Het opmerkelijke van dit verhaal is dat in meer delen van de Bijbel een oppermachtige vijand van Israel wordt getoond, maar toch verslagen wordt door een hele kleine strijdgroep, zoals in het Boek Makkabeeën zo prachtig wordt verhaald. Ook hier slaat het noodlot toe voor de machtige strijder Goliath. En soms denk ik dan of dat niet komt doordat mensen de neiging hebben te veel op hun aardse 'macht' te vertrouwen? Was het niet zo, dat Goliath vertrouwde op zijn koperen Lorica, zijn machtige schild, zwaard en speer? Is dat wel voldoende voor een glorierijke overwinning?

Het antwoord is duidelijk nee. We hoeven maar naar onze tijd te kijken hoe de strijd tussen Oekraïense troepen en Russische troepen heeft plaatsgevonden en hoe de Russen op dit moment zeer veel terrein hebben verloren. Intussen maken de Oekraïners veel gevangenen en oorlogsmateriaal buit. De foto's op het internet spreken daarin boekdelen. Het merkwaardige is dat ook in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, de eerste partij maar weinig kans zou hebben gehad tegen de Russen. In sommige commentaren werd er zelfs gesproken van "drie dagen, en Oekraïne is van de kaart geveegd." Dit gebeurde echter niet en nogal wat "specialisten" op het gebied van "defensie" zaten er met hun voorspelling volledig naast.

Opvallend is ook dat er een Maria-verschijning ergens zou hebben plaatsgevonden, waarbij de Heilige Maagd de voorspelling deed dat Oekraïne onafhankelijk zou worden (van Rusland dus). Op dit moment weet ik niet welke Maria-verschijning wordt bedoeld, maar is voor de situatie van nu wel degelijk interessant: wat zegt God zelf over het zelfbeschikkingsrecht van de Oekraïners? Daar hoor je namelijk niemand over. Ik zeg daarom altijd: "we vergeten heel vaak de derde speler (God) in ons leven", en dus ook in een oorlog. Immers: wie zegt niet dat God helemaal niet wil dat Oekraïne volledig wordt bezet door de Russen? Dat is voor mij de reden waarom de "militaire voorspellingen" nooit uit zullen komen. God heeft ook hier altijd het laatste woord.