vrijdag 7 oktober 2022

Communieweigeraars - overweging

In de afgelopen jaren ben ik dit verschijnsel een beetje te vaak zien voorkomen: priesters die iemand de H.Communie weigeren. En dat is niet omdat deze gelovigen zich schuldig hebben gemaakt aan bepaalde Canonieke misdrijven, maar enkel omdat zij de H.Communie op de tong willen ontvangen. Er zijn zelfs priesters bij die het wagen om de H.Communie letterlijk op de hand af te dwingen. Gekker moet het niet worden, denk je dan. En ja hoor, het kan nog gekker. Vervolgens zie je met leedwezen dat er mensen van het ontvangen van de H.Communie worden uitgesloten, en dat volledig te onrechte. Ze worden behandeld als ketters en scheurmakers en alleen maar omdat de hand-communie nogal gevoelig bij hun ligt.

Ik kan mij voorstellen dat je als gelovige daar niet op zit te wachten. Men moet zich eens voorstellen: geen H.Communie ontvangen die zondag, ook van het ontvangen van de Volle Aflaat wordt je vervolgens beroofd, alleen maar omdat een priester opeens zelf bepaalde ideeën er op na houdt hoe het Lichaam en Bloed des Heren ontvangen moet worden. 

In één geval zelfs werd een gelovige - die de H.Communie op de tong wilde ontvangen - door de priester na de H.Mis 'op het matje' geroepen in de Sacristie en die gelovige moest zich vervolgens verantwoorden en verontschuldigen alsof hij voor zijn werkgever moest verschijnen. Kijk, dat gaat al helemaal te ver. Zo ga je niet met je kleine schaapjes om priesterschaar. Zo hoort dat helemaal niet. Vooral als je dan er bij denkt, dat zowat iedereen zomaar tot de H.Communie wordt toegelaten, zonder dat er sprake was van een berouwvolle Biecht en zonder dat de priesters ervoor waarschuwen dat je in staat van Heiligmakende Genade moet zijn. Over de H.Communie wordt tegenwoordig wel heel erg makkelijk gedacht, alsof iedereen maar kan worden toegelaten en zonder dat er beletselen zijn. En dan hebben we het nog niet over bepaalde theologische tendenzen die de H.Eucharistie willen vergelijken met een ordinaire maaltijd. Intussen zwijgen de priesters hier maar over. 

Wat dat betreft moet er in de Kerk nog heel veel (ten goede gaan) veranderen.