zaterdag 17 september 2022

Vijftiende Zondag na Pinksteren - troost

Na de ontdekking van (weer een) massagraf in Oekraïne en veroorzaakt door de bezettende macht van die dagen, kan ik het mij voorstellen dat mensen er moedeloos van worden. "Dit kan toch niet wáár zijn?" zal er worden gedacht. Maar helaas. Het is waar en de gruwelijkheden die de arme slachtoffers moesten ondergaan zijn onbeschrijfelijk. Terecht vraagt men af hoe het kan dat er mensen bestaan die deze bestialiteiten, deze demonische daden uitdenken en uitvoeren? Daar is een eenvoudig maar waar antwoord op te geven. Dit is gewoon duivelswerk. Niets anders. Maar is er dan geen antwoord meer op de dood? Gelukkig is dat antwoord er wél. Het antwoord luidt dat de mensen meer naar Jesus toe moeten gaan en zijn bemiddeling vragen. 

We zien dat in het prachtige verhaal van het dood kind dat wordt uitgedragen in het plaatsje Naïm: het enige kind van een weduwe. Gelukkig is daar Jesus onze Heer die uit medelijden bewogen het kind opwekt uit de dood. De mensen zijn buitengewoon verbaasd bij het zien van dit wonder en zeggen terecht dat: "God ons volk bezocht heeft". Een duidelijke verwijzing dat God ons zeker niet verlaten heeft, ondanks de verschrikkingen die wij nu zien in Oekraïne. 

De grote troost van dit verhaal is, dat de dood niet het laatste woord heeft, maar ook dat wij na dit leven op aarde elkaar in de Hemel zullen terug zien, en dat geldt zeker na de opstanding der doden die nog in het verschiet ligt. Het kind wordt immers levend aan de moeder terug gegeven. De dood zal dan voor eeuwig worden vernietigd. De werken van de duivel zullen dan voor eeuwig worden vernietigd. De macht van Satan zál worden gebroken! Daar is gewoon geen ontkomen aan. Dit is de troost die ik iedereen wil geven, ook als wij nu nog geconfronteerd worden met zoveel leed en met zoveel kruisen die onze levensweg markeren.

De lezingen in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie zijn als volgt:

Epistel: Galaten 5; 25-26 en 6; 1-10
Evangelie: Lucas 7; 11-16
Liturgische kleur: Groen.