zaterdag 10 september 2022

14de Zondag na Pinksteren - leven naar de Geest

Leven naar de Geest is niet het zelfde als leven naar het vlees. De Heilige Apostel Paulus legt dat heel mooi uit in het Epistel van de H.Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie. 

De H.Apostel noemt daarvan een aantal zaken op die wij als Christenen van de Katholieke Kerk dienen te vermijden. Zaken als: ontucht, onreinheid, oneerbaarheid, zedenloosheid, afgoderij, toverij, twist, vijandschap, afgunst en toorn, onenigheid, tweedracht, en verdeeldheid. Deze mensen zullen volgens de Heilige Apostel Paulus het Koninkrijk der Hemelen zeker niet beërven. We dienen naar de Geest te leven, die Paulus ook opsomt: liefde en vreugde, vrede en geduld; welwillendheid en zachtmoedigheid, getrouwheid en bescheidenheid, zelfbeheersing en reinheid. En als wij het over de liefde hebben, dan hebben we het niet over de liefde als voorwendsel om onreinheid goed te praten, zoals sommigen vandaag de dag doen. Nee, dat is geen echte liefde. 

Het is ook waar dat velen van ons vinden dat wij nog ver weg zijn om helemaal naar de Geest te leven en hoeveel strijd dit kost, maar dan zeg ik altijd: je hoeft het niet alleen te doen. De Heer zal je helpen indien je al deze deugden en genaden aan Hem vraagt. De Heer geeft echt geen steen aan zijn kinderen als die om brood komen vragen. God is immers goed en zal op zijn tijd deze dingen aan ons geven. Mits we er maar om vragen. En als een eerste keer niet lukt, blijf dan gewoon op de hemeldeur kloppen. Er zal zeker worden opengedaan! En mochten wij fouten hebben begaan: iedereen is welkom in het H.Sacrament van Boete en Verzoening.

In het Evangelie legt Jesus onze Heer uit dat we niet twee heren kunnen dienen. Je dient God of je dient hem niet. Beiden combineren en beiden dienen (God en de mammon = geld en rijkdom) gaat echt niet werken. Je probeert immers ook niet op twee paarden tegelijk te klimmen: dan val je er geheid vanaf. Dat betekent ook, dat wij geen compromissen moeten sluiten. Dus geen compromissen maken met ons Geloof. Doe je dat wél, dan ga je de weg van Judas Iskariot op die geld zó belangrijk vond, dat hij zijn Meester voor een bundeltje van 30 zilverlingen wist te verkopen. En we weten hoe dié uiteindelijk is geëindigd. 

De lezingen zijn als volgt:

Epistel: Galaten 5;16-24
Evangelie: Matteus 6; 24-33
Liturgische kleur: Groen.