zaterdag 3 september 2022

Dertiende Zondag na Pinksteren - Dankbaarheid

Danken wij onze Heer wel voor alle goede gaven die Hij ons heeft gegeven? Soms merk ik dat de mensen de goede gaven van God klakkeloos aannemen zonder maar één woordje van dank te zeggen. En heel soms, krijg ik het idee dat er ook ondankbaarheid heerst. Daarom moeten wij onze Heer elke dag danken, voor het voedsel, voor het regenwater, voor onze oogsten, voor ons inkomen, voor alle genaden die Hij ons heeft gegeven en, ja..zoveel meer wat Hij ons gegeven heeft! Soms is het werkelijk te veel om op te noemen! Danken wij onze Heer dan ook dat wij gezond zijn, dat Hij ons van onze kwalen geneest? Zo was onlangs een familielid van mij besmet met het Coronavirus. Gelukkig (na veel gebed en goede adviezen) knapte dit familielid op en is van Corona genezen. Uiteraard was mijn dank aan God heel groot. Je zal maar een familielid verliezen!

In de Buitengewone Ritus van de Romeinse Liturgie lezen we op de Dertiende Zondag na Pinksteren ook een verhaal over dankbaarheid. Het mooie verhaal gaat dit keer over de tien melaatsen die Jesus om genezing vragen. Merkwaardig genoeg komen niet tien voormalige melaatsen terug om onze Heer te danken, maar slechts één. Nota bene een Samaritaan. Heel netjes en diplomatiek weet de H.Schrift ons te vertellen dat Samaritanen geen omgang hadden met Joden. Maar het mooiste komt nog in het Evangelie als Jesus tegen de genezen Samaritaan zegt: "uw geloof heeft u redding gebracht." Jesus spreekt over het geloof dat ons doet redden. Doen wij dat ook? Geloven wij ook echt dat Jesus ons genezen en redden kan? Vertrouwen wij echt op God voor onze genezing? En als wij maar weinig vertrouwen hebben, wel willen, maar te zwak zijn...zoeken wij dan ook echt hulp bij Hem? Vragen wij ook om die hulp? Elke dag weer? Wonderen bestaan en door ons geloof kunnen deze wonderen een belangrijke rol in ons leven spelen. Maar het belangrijkste is: dankbaarheid. 

Als wij morgen naar de H.Mis gaan, laten wij na het ontvangen van de H.Communie niet vergeten om Jesus te danken. Hij heeft immers zoveel voor ons geleden en zichzelf volledig weggeschonken om ons het Eeuwig Leven te geven. Laten wij dat nooit vergeten. Laten wij daarom altijd God danken!

De lezingen in de Buitengewone Vorm zijn:

Epistel: Galaten 3; 16-22.
Evangelie: Lucas 17; 11-19.
Liturgische kleur: Groen.