zaterdag 6 augustus 2022

Negende Zondag na Pinksteren

Vandaag op 6 augustus wordt nog het Feest gevierd In Transfiguratione Domini Nostri Jesu Christi (de Gedaanteverandering van de Heer op de berg Tabor), waarin de drie Apostelen Petrus, Jacobus en zijn broer Johannes onze Heer in heerlijkheid mogen aanschouwen en waarin er twee getuigen, Moses en Elia bevestigen dat Hij het is die zij hebben voorzegd en verwacht. God de Vader zegt aan ons via de stem die uit de wolk klinkt dat dit zijn Zoon is naar waar iedereen luisteren moet. 
In het oosten werd dit feest al in de vijfde eeuw na Christus gevierd en gedurende de Middeleeuwen is men ook het oosterse feest op 6 augustus gaan vieren. In 1457 werd door Paus Calistus III dit feest blijvend in de kerkelijke kalender opgenomen.

Zondag 7 augustus vieren wij in de Liturgie in de Buitengewone Vorm de Negende Zondag na Pinksteren, waarin wij ons vertrouwen in de Heer stellen die ons heeft verlost. In het Epistel waarschuwt ons de Apostel Paulus voor de begeerte naar het kwaad. Hij wijst ons een paar voorbeelden aan die in de H.Schrift zijn opgetekend om ons te waarschuwen niet in opstand te komen tegen God en zijn Gezag. Diegenen die dat wél deden, kwamen om door de slangen en de Verderfengel. Ook in onze tijd kom je mensen tegen die zonder enige goede reden in opstand komen tegen het gezag dat over hen gesteld is (de overheid). Die weg mag de Christen dus niet gaan. Er is namelijk altijd wel een oplossing voorhanden en God laat zeker niet toe dat u boven uw krachten wordt beproefd. 

In het Evangelie weent onze Heer over Jeruzalem omdat de weg naar de vrede voor haar ogen is verborgen. De Heer voorspelt in een kort ogenblik dat Jerusalem zwaar zal worden belegerd en dat er geen steen op de andere zal worden gelaten. Bij het binnentreden van de Heer in de Tempel worden de geldwisselaars en duivenverkopers uit de Tempel gedreven. Een duidelijke les, dat je profane zaken niet in een heilige plaats als een Tempel kan laten plaatsvinden. Dat geldt niet alleen voor de Joodse Tempel, maar evenzo voor de geconsacreerde Kerkgebouwen waar ook geen profanaties mogen plaatsvinden. We moeten daarom als Christenen erop letten dat wij het heilige ook als heilig beschouwen en dat er geen vermenging plaatsvindt met profane daden of zaken. Een duidelijke les voor ons allen!

De lezingen in de Buitengewone Vorm zijn aldus:

Epistel: 1 Kor. 10; 6-13
Evangelie: Lucas 19; 41-47
Liturgische kleur: Groen.