zaterdag 30 juli 2022

Overweging deze Zondag

De strijd tegen de zuiverheid wordt tegenwoordig met grote inzet ter hand genomen. Het complete arsenaal van wetgeving en de middelen die regeringen hebben om de regenboog te promoten, begint al aardig de trekken te krijgen van een soort verderf-propaganda, met maar één enkele bedoeling: de zielen vast te ketenen aan hun zonden met de bedoeling deze in het verderf te storten.  Zonder moeite kun je dit een werk van de duivel noemen, de zielenrover, die in de geestenwereld strijd tegen God en zijn Geboden. Wie als Christen iets anders durft te beweren dan de regenboog voorschrijft, zal dan heel snel merken dat een of ander Openbaar Ministerie of Justitieapparaat in zijn nek hangt om hem voor de rechter te slepen. Van alles heeft men in binnen- en buitenland gedaan om Bisschoppen, Dominees en leken via de strafrechter in de gevangenis te krijgen of een boete op te leggen. Via de regenboog-truc werd de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van Godsdienst in feite buiten de wet geplaatst. En nog steeds moeten geestelijken tegenwoordig oppassen wat ze zeggen over de seksuele moraal. 

Niemand wil de ondergang van de zondaar, ook niet van hen die zich schuldig maken aan de zonde van Sodom. God wil die ondergang niet en ook de Christen wil de ondergang van deze mensen niet. Daar is Jesus immers niet voor gekomen. Hij is gekomen om zielen te redden, niet om ze veroordelen.

Heel wat jaren geleden kwam mij ter ore hoe iemand zich aan de zonde van Sodom had schuldig gemaakt, maar door een bekering zijn leven had gebeterd. Dat is ook de missie geweest van Onze Heer Jesus Christus op Aarde om zondaars te roepen en hen te genezen. Ook nu nog geneest Christus in het Sacrament van Boete en Verzoening (de Biecht) de arme zondaar die zijn leven wil beteren. En de Heer zal hem of haar daarbij graag helpen met de Genade. Wie immers berouw heeft over de zonde en bij de Biechtvader komt om God om vergeving te vragen, die zal na het uitspreken van de Absolutie door de priester van God opnieuw mogen beginnen. De zonde - hoe zwaar ook - bestaat niet meer en via het ontvangen van de Aflaten verkrijgt men de vergiffenis van tijdelijke straffen in het Purgatorium (Vagevuur).

Ook weer jaren geleden zei iemand tegen mij dat hij die Aflaten maar niets vond en dat het tijd werd om alles maar even af te schaffen. Maar zo iemand begrijpt de bedoeling van de Aflaten niet. Dat de Aflaten vroeger werden misbruikt, wordt je dan ook nog eens fijntjes onder je neus gewreven. Maar dat zeggen ze dan wel tegen de verkeerde persoon die zelf nooit misbruik van Aflaten heeft gemaakt! Daarom moeten mensen wat voorzichtiger zijn in hun oordelen en eerst weten waar het wél over gaat. Aan sprookjes in de Kerk hebben we niets.

De lezingen in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie zijn als volgt:

Achtste Zondag na Pinksteren.
Epistel: Romeinen 8; 12-17
Evangelie: Lucas 16; 41-47
Liturgische kleur: Groen.