zaterdag 13 augustus 2022

Tiende Zondag na Pinksteren

In het Evangelie op de Tiende Zondag na Pinksteren, lezen we in de H.Mis in de Buitengewone Vorm, hoe een Farizeeër bij zichzelf bidt en tienden geeft en het vasten onderhoudt. Zou deze Farizeeër dit in nederigheid hebben gezegd bij zichzelf en zou hij niet hebben neergekeken op die arme tollenaar achter in de Tempel, dan was zijn gave door God zeker aanvaard. De Heer laat ons weten dat wij daarom nooit en te nimmer mogen neerkijken op een ander, hoe onaanzienlijk en verachtelijk iemand in maatschappelijke positie ook beschouwd mag worden.

Jaren geleden werd er in een bedrijf een onderzoek gehouden en aan de werknemers de vraag gesteld wat zij allemaal wel of niet konden. Opvallend was dat de bedrijfsleiding een geheel andere inschatting had gemaakt dan de werknemers, die dachten meer te kunnen dan ze werkelijk aankonden. De meeste werknemers waanden zich meer in staat dan de test had aangetoond. 

Maar niet alleen op de werkplek kom je hoogmoed tegen. Ook vandaag komen wij mensen tegen die maatschappelijk gezien het laagst worden gewaardeerd en dat er makkelijker op kan worden neergekeken. Dat laatste verraad alleen maar de eigen hoogmoed die door de Kerkelijke Leer gezien wordt als een doodzonde.

De Heer veroordeelde dus niet het feit dat de Farizeeër vast en aalmoezen geeft, maar wel veroordeelt Hij zijn gebrek aan boetvaardigheid en de hoogmoed waarmee hij zich boven anderen verheven waant. Als wij door God gerechtvaardigd willen worden, dan is het noodzakelijk dat we de deugden trouw navolgen; dezelfde deugden die Christus onze Heer ook bezit en die Hij ons op aarde voorgeleefd heeft.

De arme tollenaar, die achteraan in de Tempel tot God bidt en niet omhoog durft te kijken, spreekt de beroemde woorden uit: "Oh God, wees mij arme zondaar genadig!" De tollenaar ging daarom gerechtvaardigd naar huis, maar niet de Farizeeër die op de tollenaar neerkeek. We moeten zelf in de Kerk deze uitspraak van de tollenaar ter harte nemen en zeggen: "Oh God, wees mij zondaar genadig!" Zo kunnen wij ook gerechtvaardigd naar huis gaan en zal onze Heer ons - arme zondaars - zeker verheffen. Want wie zichzelf vernedert, zal verheven worden. Maar iedereen die zichzelf verheft, zal vernederd worden.

De lezingen in de Buitengewone Vorm zijn aldus:

Epistel: 1 Kor. 12; 2-11
Evangelie: Lucas 18; 9-14
Liturgische kleur: Groen.