zaterdag 2 juli 2022

Vierde Zondag na Pinksteren

Wanneer wij de gezangen bekijken van de H.Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie van de Zondag van 3 juli a.s, dan kunnen we lezen dat in het Graduale gevraagd wordt aan God ons te behoeden tegen de overheersing van de zonde. God de Vader is geen Vader die zijn kinderen stenen geeft als deze om brood vragen, want God is immers goed en laat zijn vrienden en zijn kinderen niet in de steek. Maar soms vraag je je wel eens af of wij Hem niet in de steek hebben gelaten? Ik zat daar onlangs aan te denken toen ik hoorde over een priester van de Heer, die omwille van een ernstige schending van de integriteit door zijn eigen Bisdom uit de parochie werd gezet. Ik vraag mij af of je ook niet door de kranten in de steek wordt gelaten, want die plaatsen vervolgens een foto van een parochie in de krant, die daar niets mee te maken heeft. Zijn de afstanden dan zo kort geworden dat journalisten denken dat je zo maar een foto bij een verhaal kan plaatsen, terwijl een parochie waar de foto op betrekking heeft, niets te maken heeft met misbruik? Ik hoop maar niet dat de onschuldige pastoor van die parochie daarover vragen krijgt.

Maar feit is, dat wij God elke keer moeten vragen ons voor het kwade te behoeden. We doen dat via de H.Mis van de volgende Zondag, we doen dat door onze dagelijkse gebeden, het Onze Vader en het vermijden van elke vorm van kwaad in ons leven. Wil je de wereld veranderen? Begin dan eerst bij jezelf. En dan zeg ik: roep ook altijd de hulp van Jesus in. Zonder zijn genade kun je immers niets.

Het Evangelie gaat in deze Zondag over de Wonderbare Visvangst. Wie goed leest ziet dat die visvangst niet door mensen in werking is gesteld, want de Apostelen hebben immers de hele nacht gevist, maar niets gevangen. Op slechts één bevel van de Heer zijn hun netten overvol en hebben ze van de andere metgezellen hulp nodig om de vangst op de wal te slepen. Het is de Heer die ons roept. Of we nu Apostelen zijn of vissen: Hij is het, die ons roept tot zijn Kerk. Een overduidelijk bewijs dat de Kerk geen mensenwerk is, zoals vaak wel wordt gesuggereerd en door tegenstanders beweerd. Ook nu nog roept Christus mensen tot zijn Kerk. Ook nu nog zien wij roepingen tot het priesterschap en het religieuze leven.

Epistel: Romeinen 8;18-23
Evangelie: Lucas 5;1-11
Liturgische kleur: Groen.