zaterdag 16 juli 2022

Overweging op deze Zondag

Soms verbaas ik mij er over hoe de Heilige Liturgie dermate werd veranderd, dat je soms niet meer van een Heilige Liturgie kan spreken. Eerder spreek ik van een soort molestatie van de Liturgie. Niet alleen de priesterkleding, het Altaar, maar ook de paramenten moesten het ontgelden, en hoe vaak heb ik niet meegemaakt dat er meer een soort kinderfeestje werd gevierd onder het mom van de vernieuwing van Vaticanum II? De huidige Paus maakt zich zorgen om bepaalde tendenzen die in de liturgie zouden spelen, maar de zorgen van de gewone gelovigen die een Heilige Mis wilden bijwonen, en vooral de Heilige Liturgie in de Buitengewone Ritus willen volgen, werden die zorgen ooit in het huidige Rome gehoord?

Het is gewoonweg niet waar dat de gelovigen die de Buitengewone Ritus van de Romeinse Liturgie een warm hart toedragen, het Tweede Vaticaans Concilie zouden afwijzen zoals zo vaak wordt beweerd. Over de uitzonderingen zal ik het hier niet hebben, omdat uitzonderingen altijd hebben bestaan en niet genoemd hoeven worden. Nee, het probleem bij heel veel gelovigen die de Buitengewone Ritus volgen is dat vele priesters, theologen en bisschoppen zich juist niet aan het Tweede Vaticaans Concilie hielden, en een eigenhandig concilietje schreven (Pastoraal Concilie Noordwijkerhout), waar ze wél met hart en ziel aan zich hadden verpand. 

Volgens de laatste zieneres van Fatima, zuster Lucia dos Santos, zou er in die tijd (jaren 60) een "diabolische opstand" uitbreken, en waarschuwde Paus Paulus VI daarvoor. Die diabolische opstand kwam inderdaad en we zagen daarvan de zure vruchten ook in de Liturgie doordringen. Het gaat dus niet om het feit dat de trouwe gelovigen het Concilie hadden verworpen, maar om het feit dat de ontrouwe gelovigen, die hun eigen kerk in elkaar hadden gemetseld, hadden dit Concilie verworpen. En dat is fundamenteel wél een heel andere situatie dan er nu in Rome wordt geschetst. Om die reden verdween ook het Latijn uit de Liturgie, en dat terwijl de Concilievaders eisten dat Latijn in de ritussen bewaard zou blijven!

Maar hoe moet het nu verder? Het is te hopen dat de Heilige Liturgie volgens de boeken van Paus Pius V mag blijven bestaan. Maar soms krijg je het idee dat er vanuit de Romeinse instantie alles aan gedaan wordt dit Kind te vervolgen, net zoals Jesus in zijn tijd van de geschiedenis vervolgd werd. Ik hoop en bid dat er werkelijk een dag zal aanbreken waar het Mystieke Lichaam een verijzenis zal doormaken en dus ook dat de Heilige Liturgie van de eeuwen weer de plaats mag krijgen die zij werkelijk verdient.