zaterdag 14 mei 2022

Ook ons geloof moet sterker worden

Vandaag een gesprek gehad met iemand uit mijn buurt, en het gesprek ging over ons Katholiek Geloof. Het zal overigens niet voor de eerste keer zijn dat het mij opvalt hoe zwak soms dit geloof is geworden bij de mensen. Uit het gesprek merk je dat er nogal wat twijfel zit en ook gaten in de geloofsleer. Maar vooral dat men er toch niet zoveel aan gedaan heeft om het Katholiek Geloof te versterken. We zijn inderdaad maar zwakke mensen, maar ik kan mij niet voorstellen dat Jesus naar onze wereld is toegekomen om die zwakheid in stand te houden. Eerder kwam Hij om ons te sterken op onze levensreis hier op aarde.

Wie merkt dat hij of zij zwak is in het geloof, kan God bidden om dit te versterken. We kunnen een akte van Geloof bidden en God in vertrouwen vragen om meer genade. We kunnen onze toevlucht nemen tot het Rozenkransgebed en Maria vragen om ons te ondersteunen in het geloof. We kunnen ook de H.Sacramenten, zoals de Heilige Eucharistie in goede gesteltenis ontvangen, dus in staat van Heiligmakende Genade die wij weer ontvangen in het H.Sacrament van de Biecht. We kunnen de goede Katholieke boeken weer eens ter hand nemen, zoals de Katechismus, of een ander boek over een heilige bijvoorbeeld.  

Wat wij beslist niet moeten doen is het hoofd in de schoot werpen en God aanklagen als het soms tegen zit. God onze Vader laat de beproevingen in ons leven toe, juist opdat wij er sterker door worden door deze beproevingen te accepteren en ons meer verdiensten te geven in de Hemel. En als het accepteren niet zo goed gaat en wij er moeite mee hebben, dan kunnen we God om hulp vragen in het gebed om ons de genade te geven om dit alles te aanvaarden. God laat ons echt niet in de steek als wij hulp nodig hebben.

We moeten dus sterker worden in het Geloof en niet zwakker. Want als wij toegeven aan deze zwakte, kan het dan alleen maar meer bergafwaarts gaan, totdat men helemaal niet meer gelooft. Ook het dagelijks bidden van het Credo (de 12 artikelen van het Geloof) is een probaat middel om ons geloof - door de genade - te sterken.