zaterdag 30 april 2022

1 Mei - Heilige Josef Bruidegom van de H.Maagd

In de Gewone Vorm van de Romeinse Liturgie wordt de derde Zondag na Pasen gevierd, maar op 1 mei a.s. wordt op die Zondag in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie de H.Mis aan God opgedragen waarin het misformulier wordt gelezen van de Heilige Josef, de Bruidegom van de Heilige Maagd Maria. De Orde van de Karmelieten, welke de H.Josef sinds het einde van de Middeleeuwen heeft vereerd, kent het beschermfeest van de H.Josef sinds het jaar 1680. 

Paus Pius IX voerde het in voor de gehele Kerk, daar immers de feestdag op 19 maart wegens het Vasten niet met grote luister kon worden gevierd. Een bijzonder plechtig karakter kreeg dit feest, toen dezelfde Paus in het jaar 1870 verklaarde, dat de beschermer van Christus en van de Moeder Gods, ook de vaderlijke Beschermer is van de Heilige Kerk.

In het Nederlandstalig Brevier staat 1 mei voor de H.Josef aangegeven, maar omdat dit nu op een Zondag valt gaat de Zondag in de Novus Ordo vóór. De herdenking van de Heilige Josef als patroon van de arbeid, werd ingesteld door Paus Pius XII in het jaar 1955. Het herinnert ons aan de waarde van de menselijke inspanning voor het dagelijkse bestaan. 

De Voedstervader des Heren, wordt voorafgebeeld door Josef uit het Oude Testament in het Boek Genesis, die immers de toevlucht was van allen (Epistel). Onder de bescherming van een dergelijke machtige voorspreker mogen wij veilig vertrouwen op de bijstand van God (Introïtus en Offertorium).

Epistel: Genesis 49; 22-26
Evangelie: Lucas 3; 21-23
Liturgische kleur : Wit.