zaterdag 26 maart 2022

Vierde Zondag van de Vasten

Het is opvallend dat op verschillende plaatsen van de H.Schrift in het Nieuwe Testament de identiteit van Christus een rol speelt. We zien dat al in het Evangelie waarbij Satan in de woestijn vraagt of Jesus de Zoon van God is. Maar ook in de lezing van deze Zondag klinkt er iets in door, zij het op een iets andere manier. 

Na het wonder van de broodvermenigvuldiging, vlak voor Pasen, stellen de mensen bij het zien van dit teken, dat dit "vast de profeet is" en willen Hem zelfs tot koning uitroepen. Als men bedoelt: een aardse koning, dan zit men steevast op het verkeerde spoor. Dezelfde groep mensen die getuigen zijn van het wonder van de broodvermenigvuldiging, komen in een ander deel van het Evangelie weer terug, waarbij Christus te kennen geeft dat ze Hem zochten, niet om de tekenen die ze hadden gezien, maar  omdat zij van de broden hadden gegeten totdat men verzadigd was (Johannes hoofdstuk 6; 26 en verder).

Het is Christus duidelijk niet om uiterlijkheden, of wereldse aangelegenheden te doen. Het gaat veel dieper, maar de mensen zien het niet. En als je denkt dat dit alleen vroeger gebeurde... ook vandaag vind je mensen die de diepe zin van het Christendom niet begrijpen en zich alleen bezighouden met (aardse) oppervlakkigheden. De blinden daarentegen krijgen na hun genezing door Jesus niet alleen het gezicht terug: ook doorzien zij wie Hij werkelijk is, zoals het Evangelie van de Blindgeborene. Christus leert ons dat wij niet moeten werken voor de dingen die vergaan, maar we moeten werken voor Hemelse Zaken die werkelijke waarde hebben. We kunnen immers onze aardse rijkdom niet naar de Hemel meenemen als wij het tijdelijke voor het Eeuwige moeten verwisselen.

Epistel: Galaten 4; 22-31
Evangelie: Johannes 6; 1-15
Liturgische kleur bij Half-Vasten: Paars of Rozerood.