donderdag 24 maart 2022

Hoogfeest Maria Boodschap - Consecratie Rusland

Negen maanden vóór het hoogfeest van de geboorte des Heren herdenken wij hoe zijn komst door de engel Gabriël werd aangekondigd. 25 Maart is dus eerst en vooral een feest des Heren en vervolgens een Mariafeest. Op deze dag vieren wij het begin van onze verlossing, de vervulling van het profetisch woord zoals dit in het evangelie wordt vermeld: ‘Zie, de maagd zal zwanger worden en een zoon ter wereld brengen’ (Mt. 1, 23), de intrede van Christus in deze wereld: ‘Slachtoffers en gaven hebt Gij niet gewild, maar Gij hebt voor mij een lichaam bereid... Ik ben gekomen, o God, om uw wil te doen.’ (Heb. 10, 5-7) (Nederlands Getijdengebed)

De Maagd Maria heeft door een vrije daad van geloof en gehoorzaamheid meegewerkt aan het heil van de mensen. Zij heeft haar "ja" uitgesproken "in naam van heel de mensheid". Door haar gehoorzaamheid is zij de nieuwe Eva geworden, de moeder van de levenden. (Katechismus Katholieke Kerk.)

Post Scriptum: Paus Fransiscus zal op 25 maart 2022 het Onbevlekt Hart van Maria toewijden aan Rusland en Oekraïne. De paus doet dit met het gehele wereldepiscopaat dat met de paus verenigd zal zijn. Deze toewijding kan natuurlijk niet los worden gezien vanwege de oorlog die nu woedt in Oekraïne. Graag nodigen wij iedereen uit om zich bij dit gebed van toewijding aan te sluiten. 

Voor de Buitengewone vorm van de Romeinse Liturgie gelden de volgende lezingen:

Epistel: Jesaja 7;10-15
Evangelie: Lucas 1;26-38
Liturgische kleur: Wit.