zaterdag 5 februari 2022

Vijfde Zondag na de Epiphanie

In het Epistel van de Heilige Apostel Paulus aan de Christenen van Kolosse, lezen we hoe de Apostel de gehele Christelijke volmaaktheid samenvat. De vele deugden die de Christen moet bezitten, samengebonden door de liefde, die de band van de volmaaktheid is. De Christen kan dit alleen bezitten als hij of zij volledig in Christus is; in Christus' vrede, bevrucht door het Woord van Christus, sprekend en handelend in de naam van Christus en door Christus biddend tot de Vader.

Daarvoor hebben we wel nodig dat we een Leer aanhangen die God welgevallig is en ons door Christus is voorgehouden. Het is daarom logisch dat de Duivel vaak die Leer aanvalt en een schijnleer, een valse leer, een valse uitleg van die Leer introduceert, zoals de gevallen engel Satan ook al deed in de woestijn waar hij Christus op de proef wilde stellen. Als men dan lang genoeg wacht, krijgt men een situatie zoals die in Apocalyps 13 is beschreven: een valse leer die een valse Christus voorstelt. De rechtvaardigen zullen die valse leer nooit omarmen en liever voor de dood kiezen dan toe te geven aan een leer die van de Duivel komt.

We hoeven echter nooit te wanhopen, hoe ellendig de situatie ook wordt. De Heer heeft beloofd altijd bij ons te blijven en dat de Poorten van de Hel zijn Kerk nooit zullen overweldigen. Voordat het Laatste Oordeel plaatsvindt leeft het onkruid tussen de tarwe; een beeldspraak in het Evangelie dat de goeden en de bozen binnen de Kerk leven, maar bij het Laatste Oordeel zullen worden gescheiden. De bozen zullen worden veroordeeld tot de Hel, maar de goeden zullen gaan naar het eeuwig leven.

Epistel: Kolossensen 3;12-17
Evangelie: Matteus 13;24-30
Liturgische kleur: Groen.

Post Scriptum: Deze zondag is de laatste zondag na de Epiphanie. De volgende week begint Dominica in Septuagesima, in het Nederlands Zondag Septuagesima. Dit zijn de zondagen die vóór Aswoensdag op 2 maart a.s. zullen worden gevierd. In het oude missaal wordt dit aangeduid met de "Voorvasten". De genoemde dagen zijn: Septuagesima, Sexagesima en Quinquagesima. De liturgische kleur is dan paars.