zaterdag 29 januari 2022

Vierde Zondag na de Epiphanie

Op de vierde Zondag na de Epiphanie, in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie, lezen we over het kleine scheepje waar Jesus en de Apostelen op zitten en in een hevige storm terecht komen. Het scheepje symboliseert de Kerk en heeft in zijn lange bestaan van bijna 2000 jaar heel veel stormen gekend. Wie gedacht had dat de laatste storm over de Kerk is getrokken, heeft het toch aan het verkeerde eind: ook vandaag nog probeert Satan het schip van de Kerk te verwoesten. Het is opvallend dat pas op het laatste moment de Apostelen Jesus erbij roepen in de hoop dat Hij iets doen kan. Vraag: waarom schakel je Onze Heer niet eerder in? Maar even daar gelaten: de Apostelen roepen Jesus en schreeuwen dat het schip vergaat. Jesus richt daarop zijn woord op de wind en het water, waarop het plotseling kalm weer wordt. De storm is weg, de zee is weer rustig. 

In de huidige tijd moeten wij daarom Jesus aanroepen ons te helpen dat het Schip van de Kerk niet vergaat, want de storm die nu heerst gericht tegen de gelovigen die de H.Mis en de H.Sacramenten willen vieren in de Buitengewone Ritus, die storm is hevig en tracht ook dit te verwoesten. Maar zoals altijd: het kwaad heeft nooit het laatste woord. Daarom moeten wij Jesus aanroepen en vragen dat deze storm tegen ons vanuit Rome bedaard mag worden. Hij heeft immers laten weten dat Hij aan onze kant staat. We weten dat o.a. via de H.Schrift waarin deze tijd van vervolging staat aangekondigd. Paus Benedictus XVI wist hier ook al van en heeft deze vervolging tijdens zijn pontificaat bekend gemaakt. 

Maar wij moeten niets vrezen: de Heer is immers in zijn Kerk aanwezig, en ook deze storm zal Hij tot bedaren brengen, mits wij er maar om vragen.

Epistel: Romeinen 13;8-10
Evangelie: Matteus 8;23-27
Liturgische kleur: Groen.

Post Scriptum: Dankzij zuster Lucia dos Santos weten we nu welk deel van de Apocalyps voor ons van toepassing is in de huidige tijd. Dat is hard nodig, aangezien de Apocalyps geschreven is in z.g. Profetisch Perspectief, dus zonder enige aanduiding van tijd. Eigenmachtige uitleg van dit Bijbelboek strandt dan gegarandeerd, zoals dat bij de Reformatie het geval is. Via zuster Lucia (de laatst levende zieneres van Fatima die in 2005 overleed) weten we nu wat ons te wachten staat. Er zal een vervolging uitbreken die wij nu onder dit pontificaat van Paus Fransiscus moeten ondergaan. De toekomst kennen we ook: het kwaad zal uit de Kerk gegooid worden, maar de vervolging van de Christenen zal daarna toenemen. Laten wij niet vergeten dat Onze Lieve Vrouw de kop van de Slang bij voorbaat al heeft verpletterd. Laat dit een troost zijn voor ieder van ons.