vrijdag 2 juli 2021

Summorum Pontificum - update

De laatste paar weken is er meer informatie binnengekomen over de veranderingen die te Rome worden doorgevoerd in de Summorum Pontificum van Paus Benedictus XVI, waardoor het priesters vrij stond om de H.Mis in Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie op te dragen. In het bisdom Dijon heeft de aartsbisschop Roland Minnerath een aantal priesters van Sint Petrus Broederschap een soort ultimatum gegeven, waarop werd verordineerd dat zij zouden concelebreren met priesters die de Mis in de Novus Ordo opdroegen en mogelijk hebben deze priesters dit concelebreren geweigerd. 
Hoewel de tekst over de herziening van Summorum Pontificum van Paus Benedictus XVI nog niet officieel is vrij gegeven (en alleen insiders zeggen te weten wat er in staat), greep de aartsbisschop Roland Minnerath overigens wel meteen in en verbood de priesters van Sint Petrus Broederschap nog de H.Mis in de Buitengewone Vorm op te dragen in zijn bisdom. Opmerkelijk is dat dit concelebreren kennelijk wel wordt opgelegd aan de priesters die de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie opdragen, maar de vraag is of dit ook omgekeerd geldt. De reden voor dit concelebreren ligt dan in een soort opgelegde eenheid, waarvan Rome weer vindt dat die eenheid ver te zoeken is. Mijn vraag is dan: sinds wanneer kun je iemand tot een eenheid dwingen? En sinds wanneer bestaat er tussen de priesters van FSSP en Rome geen eenheid meer? Noemt men dit bij de H.Stoel normaal gedrag of zo? 

Waarnemers in Rome hebben inmiddels gezegd dat de beperkingen diocesane priesters zouden treffen die in de toekomst toestemming van hun bisschop zouden moeten krijgen om de Vetus Ordo te vieren. De verklaring van aartsbisschop Minnerath geeft een vrij duidelijke indicatie dat de herziening van Summorum Pontificum ook bedoeld is om nieuwe voorwaarden te stellen aan de traditionele broederschappen en instituten die zich mogelijk verplichten om in de nieuwe ritus te concelebreren in bisdommen waar ze worden aanvaard door de lokale bisschoppen. 

De gelovigen in Dijon zitten er intussen maar mee, want sinds de ingreep van de aartsbisschop zitten zij nu zonder hun priesters en ook zonder de Sacramenten in de Buitengewone Vorm. Zij vinden dat ze nu  als tweederangs-katholieken worden behandeld. En wie draagt nu de H.Mis in de Buitengewone Vorm op in hun bisdom? Of was het soms de bedoeling om gelovigen - die geen toegang tot de herziene tekst hadden - op deze manier voor het blok te zetten met - wat de gelovigen in Dijon noemen - een vorm van chantage uit het bisdom? Was het soms de bedoeling van de H.Stoel om met bepaalde voorwaarden de H.Mis in de Buitengewone Vorm naar de periferie te drukken, zoals nu in Dijon is gebeurd?

Een aantal belangrijke katholieken in de VS hebben al laten weten dat ze dit als een soort oorlogsverklaring interpreteren. Zo te zien is het laatste woord over deze onverkwikkelijke affaire nog niet gezegd. De verwachting is dat er nogal wat priesters van FSSP dit concelebreren zullen weigeren, met als gevolg dat we een soort catacomben-kerk zullen zien verschijnen. Je kunt je ook afvragen waar het nu voor nodig was voor Rome om op deze wijze olie op het vuur te gooien. 

Het wachten is op het uitgeven van de officiele tekst. Dan kunnen we eens zien wat Paus Franciscus werkelijk bedoeld heeft met woorden als: "barmhartigheid" en voor de "armen (in dit geval beroofde katholieken) opkomen".