vrijdag 16 juli 2021

Heilige Stoel veroorzaakt ondergrondse Kerk

VATICAANSTAD, 16 juli 2021 – Paus Franciscus heeft vandaag een nieuwe Motu Proprio uitgegeven dat de viering van de traditionele Latijnse Mis beperkt en verklaart dat de liturgie van Paulus VI, of de Novus Ordo , de “unieke uitdrukking is van de lex Orandi van de Romeinse ritus.”
Het document, getiteld Traditiones Custodes, legt verschillende beperkingen op aan de viering van de Latijnse Mis, waarbij het openingspunt een directe tegenspraak bevat met het document Summorum Pontificum van paus Emeritus Benedictus XVI uit 2007. Paus Franciscus verklaart nu dat terwijl Benedictus een "gewone" en een "buitengewone" vorm van de Romeinse ritus had beschreven, er nu slechts één is - de Novus Ordo .

(foto hiernaast: Paus Benedictus XVI in betere tijden)

“De liturgische boeken die door de heilige Paulus VI en de heilige Johannes Paulus II zijn uitgevaardigd, in overeenstemming met de decreten van het Tweede Vaticaans Concilie, zijn de unieke uitdrukking van de lex orandi van de Romeinse ritus.”
Onder de nieuwe beperkingen, verleent Franciscus nieuwe macht aan diocesane bisschoppen, waardoor ze in feite de mogelijkheid krijgen om centra uit te roeien waar de traditionele H.Mis wordt opgedragen. 

Franciscus beveelt bisschoppen om ervoor te zorgen dat er geen verdere groepen in bisdommen mogen groeien, terwijl hij de deelnemers aan de Latijnse H.Mis beschrijft met de eigenaardige uitdrukking "deze groepen van de gelovigen". De plaatselijke bisschoppen moeten bovendien beslissen "het al dan niet behouden" van de parochies die momenteel de traditionele Mis opdragen.

De angel zit in de definitieve richtlijn in de tekst van de paus, waarin hij Summorum Pontificum lijkt af te schaffen, met de woorden:“Vroegere normen, instructies, toestemmingen en gebruiken die niet voldoen aan de bepalingen van het huidige Motu Proprio worden afgeschaft. ”

De tekst heeft geleid tot veel commentaar onder katholieken over de hele wereld. De populaire katholieke commentator Deacon Nick Donnelly heeft het beschreven als "The Wither and Die Motu proprio."

Bron: LifeSiteNews (vertaling) 16 juli 2021

Post Scriptum: Wanneer de gelovigen door hun bisschoppen worden beroofd van de H.Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie, dan mogen ze volgens Bisschop Athanasius Schneider de Sacramenten ontvangen bij de Broederschap van Pius X. Deze maatregel is geldig, aangezien een zelfde soort situatie zich ook voordeed toen de Oekraïense Katholieke Kerk door de communisten zwaar werd vervolgd in Rusland. De gelovigen waren toen uit nood tijdelijk overgestapt naar de Russische Orthodoxe Kerk om daar de H.Sacramenten te ontvangen. 
Mocht het diocesaan zo zijn, dat de gelovigen en de priesters, zoals de broederschap van Sint Petrus uit de diocesen 'gestampt' gaan worden (zoals in Dijon is gebeurd), dan is het aan te raden voorlopig hun toevlucht te zoeken bij de broederschap van Pius X (FSSPX). Zo kan de H.Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie gewoon bewaard blijven en kunnen de gelovigen de H.Sacramenten blijven ontvangen. 

Ik vrees dat de "barmhartigheid" waar deze huidige Paus het steeds over heeft, eerder een soort rookgordijn blijkt te zijn geweest. Zo te zien moeten wij alles wat daarover door hem gezegd is met een korreltje zout nemen. Datzelfde kan ook gezegd worden over het feit dat Franciscus openlijk weigerde het Summorum Pontificum van Paus Benedictus XVI in te trekken. Precies het omgekeerde van wat beloofd is, is dus nu gebeurd. Grote vraag is waarom de Traditionele Katholieken zó vervolgd worden. Wat hebben zij dan misdaan dat ze dit verdiend hebben?