zaterdag 23 januari 2021

Bekeert u en gelooft in de Blijde Boodschap

Nadat Johannes de Doper gevangen was gezet, begon onze Heer Jesus Christus in Galilea met de prediking van het Evangelie met de woorden: "De tijd is vervuld en het Rijk Gods is nabij; bekeert u en gelooft in de Blijde Boodschap." Deze woorden galmen overigens nog steeds na, ook na tweeduizend jaar Christendom, want de tijd waarin wij nu leven is er een van weinig bekeringen en van slecht gedrag. Er zijn wel mensen die zeggen dat zij Christenen zijn, maar dan wél op hun eigen voorwaarden, en de opdracht om zich volledig te bekeren behoort ook niet tot het werkelijke doel waarnaar ze streven. Er zijn er zelfs bij die hun eigen agenda's meenemen en die de Kerk willen opleggen of willen doordrukken. Weer anderen zeggen Katholiek te zijn en elke dag naar de Kerk te gaan, maar uit hun daden blijkt precies het tegendeel van wat ze zeggen te zijn, zoals het goedkeuren van op industriële wijze vermoorden van ongeboren kinderen.

Enige jaren na het Tweede Vaticaans Concilie ontstonden er pressiegroepen die met 'een vingertje' omhoog naar hun eigen bisschop en de bisschop van Rome dingen doorgevoerd wilden zien die menige gelovige tot op de dag van vandaag aanstoot hebben gegeven. Dat kan maar op één ding duiden: dat er groepen en mensen hebben bestaan die zich niet echt wilden bekeren, en al helemaal niet wilden geloven in het Evangelie. Over de Traditio zullen we maar zwijgen, want daar had men al helemaal geen boodschap aan. 

Wat wél juist is, is een houding van ontvangen, van volgen, van nederigheid, van leren, van je fouten willen toegeven en verbeteren en het streven naar heiliging van je leven met behulp van het Sacrament van Boete en Verzoening, de Biecht. Jesus is dé Weg, dé Waarheid en hét Leven. Wij moeten allen Jesus volgen, net zoals de eerste Apostelen dat hebben gedaan. Dit ging uiteraard met vallen en opstaan, maar feit is: als wij de gelukzaligheid van de Hemel willen bereiken, dan moeten we onze eigen wereldse agenda's laten sneuvelen. Gooi dus radicaal de netten aan de kant, en volg Jesus. Er is geen andere methode.

1e lezing Jona 3,1‑5.10  
2e lezing 1 Kor.7,29‑31  
Evangelie Mc.1,14‑20
Kleur: Groen. Jaar: B.