vrijdag 18 september 2020

Bisschop reageert op vals artikel Nederlands Dagblad

In het Nederlands Dagblad (zie foto) werd op 17 september 2020 een artikel door Hendro Munsterman gepubliceerd die in het artikel beweerde dat de Mariaverschijningen in Amsterdam 'vals' zouden zijn. Ook werd erbij gezegd dat het 'Vaticaan' (men bedoelt natuurlijk de Heilige Stoel, wat wel wat anders is) deze verschijningen als 'vals' zou hebben getypeerd. Maar het bericht in de betreffende krant klopt niet. Door dit krantenartikel van Munsterman zijn er bij het bisdom Haarlem-Amsterdam verontrustende reacties en vragen van gelovigen binnen gekomen. Het bisdom heeft bij monde van de nieuwe bisschop Mgr. Dr. J. Hendriks, een reactie uitgegeven die integraal op de website van hem is te lezen. De Engelse vertaling vindt men hier. In het kort betreft het de Mariaverschijningen aan Ida Peerdeman tussen 1945-1959 in Amsterdam. Deze verschijningen zijn beoordeeld door de Congregatie voor de Geloofsleer en de verschijningen zijn in 2002 goedgekeurd door de toenmalige bisschop Jozef Punt.

Het artikel in het Nederlands Dagblad baseert zich op een verklaring die uit 1974 komt en die niets te maken heeft met de situatie nu in 2020. Hoe het kan, dat een journalist zijn bronnen niet controleert alvorens dit aan het papier toe te vertrouwen is voor mij een raadsel. Men had zelf actie kunnen ondernemen door het betreffende bisdom een e-mailtje te sturen en te vragen wat er waar was van dit bericht. Moeilijk is dat niet, want het e-mailadres kan gewoon gevonden worden op de website van het Bisdom Haarlem-Amsterdam.

Het is dus onjuist dat deze Mariaverschijningen in Amsterdam 'vals' zouden zijn, of zelfs door de H.Stoel zou zijn verboden. De gelovigen kunnen de gebeden en de devotie "Vrouwe van alle volkeren" gewoon blijven gebruiken.