woensdag 10 juni 2020

In Duitsland zijn ze compleet gek geworden

Morgen en in sommige Kerkprovincies wordt op de eerstvolgende zondag, in de Kerk het Hoogfeest van het Heilig Sacrament van het Altaar gevierd. Jesus, de Hogepriester, heeft zijn Apostelen geleerd hoe de H.Mis (de representatie van het Kruisoffer) moest worden gevierd. Er wordt wel gezegd dat Katholieken in de Heilige Mis steeds opnieuw de Kruisdood pogen te herhalen, maar dat is een ernstige misvatting. De Heilige Mis is hetzelfde (Kruis)Offer en geen toevoeging. Dit Offer was uniek en daaraan kán niets worden toegevoegd. De H. Mis is de Onbloedige hernieuwing, de tegenwoordigstelling (re-presentatie) van het Offer van Christus. Al vanaf Apostolische tijden hebben de Apostelen de H.Mis aan God opgedragen om de verzoening tussen God en de mensen mogelijk te maken. Die verzoening kan alleen komen van het Kruisoffer, en dus alleen van de H.Mis. Om die H.Mis op te dragen heb je toch echt een priester nodig.

Maar sommigen zijn in Duitsland onlangs volledig het spoor bijster geraakt door leken te vragen gedesemd brood in een lunchbox (ja, u leest het goed!) naar het kerkgebouw te nemen en ook thuis de ‘zegen’ over het brood uit te spreken. Hierbij worden de Consecratiewoorden ook nog eens zó veranderd, dat er geen geldige Transsubstantiatie zou optreden als een priester ze zou uitspreken. Natuurlijk komen een paar vragen bij mij op: sinds wanneer kunnen leken de ‘zegen’ geven? De macht om te zegenen hoort alleen bij diegenen die gewijd zijn, dus de diaken, priester en de bisschop. Leken kunnen zelf helemaal niet zegenen. Waar halen ze in Duitsland deze waanzin vandaan?

De priester die deze kolder in Duitsland bedacht heeft, maakt de lekengelovigen maar wat wijs. Het is namelijk een Geloofspunt, dat alleen de geldig gewijde priester de macht tot consacreren heeft, en daar lijkt nu in een aantal Duitse parochies van te worden afgeweken. Alleen door de geldig gewijde priester is de Transsubstantiatie mogelijk. Leken kunnen dat al helemaal niet. En als er lekengelovigen zich zo geweldig bij ‘voelen’ dat ze dit toch mogen doen, bewijst eens en temeer dat er een enorme leemte in de Catechetische kennis is opgedoken. Wie immers goed Catechetisch onderricht heeft gehad, die zal dergelijk idiote fouten nooit maken.

En dat alles lees je dan vlak voor het hoogfeest van het Heilig Sacrament! Er kan inderdaad geconcludeerd worden dat je in elk liturgisch jaar wel een of ander idioot artikel tegenkomt in de media, compleet met bijbehorende verdwaasden, waardoor je eigen bloed gaat koken. Lieden, die niets, maar dan ook niets meer van het Katholiek Geloof blijken te weten. Maar natuurlijk hebben ze wel altijd een mening over!