zaterdag 6 juni 2020

Hoogfeest van de H.Drievuldigheid

In de Kosmologie (sterrenkunde) wordt er tot op de dag van vandaag gestreden over de vraag hoeveel precies de constante van Hubble wel bedraagt. Wetenschappers komen er na lange tijd van discussiëren niet uit hoeveel die waarde van Hubble is en in wat voor een soort heelal we nu precies zitten. Er zijn modellen opgesteld die met computers doorgerekend kunnen worden, maar de vraag hoe precies in de Kosmologie het heelal in elkaar zit bijvoorbeeld, daar kunnen de meningen over verschillen. En dat is logisch, want veel is nog niet bekend. Maar dat is niet alleen in de wetenschap zo.

Iets dergelijks kun je ook zeggen over het Mysterie van de Goddelijke Drievuldigheid. Drie Goddelijke personen in één Goddelijke natuur. En dat geeft tot op de dag bij alle mensen toch denkmoeilijkheden. Iemand had echter een trucje bedacht om de Goddelijke Drievuldigheid makkelijker te aanvaarden. Ik zeg duidelijk: aanvaarden, want begrijpen is niet het juiste woord. Een Mysterie is namelijk niet te begrijpen, anders zou het geen Mysterie meer zijn. De persoon stelde aldus voor: "als je naar het menselijk lichaam kijkt, dan zie je hoofd, armen, benen, handen, vingers en oren. Maar toch spreek je niet van verschillende lichamen, maar van één lichaam". Door deze redeneringsmethode kun je de Goddelijke Drievuldigheid makkelijker accepteren, en zeg je dus niet automatisch: "Heilige Drievuldigheid? Dat kan niet". Zelfs in onze gewone mensenwereld zie je soms dingen die gewoon aanvaard worden en niet in strijd blijken te zijn met de rede of de logica.

Tot op zeker hoogte is het Mysterie van de Goddelijke Drievuldigheid te volgen, maar helemaal doorgronden is voor ons mensen niet mogelijk. We kunnen ons daarom het veiligst houden aan de regels van de Kerk die dit Geloofspunt heeft opgesteld, dat er EEN God is, met DRIE Goddelijke Personen, Vader, Zoon en Heilige Geest. 
Ook een Geloofspunt is het feit dat uit de Vader en de Zoon de Heilige Geest voortkomt. De Christen maakt het Kruisteken en noemt de Drie Goddelijke Personen bij naam, bij het begin van de H.Mis of als wij onder bekoring staan om het kwaad af te weren. 

Wij zijn allen gedoopt in de Drie-ene God. Hierdoor werd de Erfzonde van ons weggenomen en kregen wij de Eerste Heiligmakende Genade. Zo werden wij erfgenamen van de Hemel en kinderen van God. Laten wij daarom God danken als wij in staat zijn morgen naar de H.Mis te komen en het heilig Kruisteken maken, want God wilde immers onze redding. Niet onze ondergang.

1e lezing: Ex.34,4b‑6.8‑9
2e lezing: 2 Kor.13,11‑13
Evangelie: Joh.3,16‑18