zondag 14 juni 2020

Hoogfeest van het Heilig Sacrament

Vandaag, op deze zondag is het wel eens aardig om wat diepere beschouwingen van het Heilig Sacrament te overwegen. Dat begint al met de lezing uit het Boek Deuteronomium hoofdstuk 8 vers 3, waarin Moses de volgende opmerking maakt: Hij heeft u vernederd en u honger doen lijden; maar Hij heeft u ook met het manna gespijzigd, dat ge nooit had gekend en ook uw vaderen niet kenden, om u te leren, dat de mens niet leeft van brood alleen, maar leeft van al wat komt uit Jahweh's mond.

Vooral over de opmerking van Moses dat de mens niet leeft van brood alleen, vinden wij wat Bijbelcommentaren, onder andere van de H. Johannes Chrysostomus. Niet van brood alleen, wordt door sommigen commentatoren gezien als het feit dat God in staat is om voedsel te maken van wat Hij wil om de mens te ondersteunen. God kan iemands leven ondersteunen zonder enig onderhoud, zoals dat bij Moses en de profeet Elia het geval was. Een andere commentator zegt: "Als het gebruikelijke voedsel ontbreekt, kan Hij iets van een bovennatuurlijke soort sturen, zoals dat bij het manna gebeurde."

Johannes Chrysostomus zegt in zijn commentaar hierover: "Het Woord van God en Jesus Christus, voeden onze ziel." Hiermee verwijst Johannes naar het Heilig Sacrament van het Altaar en dus naar dit hoogfeest van deze zondag. Een andere commentator schrijft: "God voedt ons met zijn meest Universele Woord, dat ouder is dan de Schepping."

Het zijn dus mooie overwegingen die dieper ingaan op de Bijbeltekst van het Boek Deuteronomium en die prachtig aansluiten bij dit feest van het Heilig Sacrament.