zaterdag 2 mei 2020

Ware en valse herders

In het Evangelie van de 4e zondag na Pasen lezen we hoe Jesus zichzelf de Deur noemt en wie niet door die deur komt en de schaapstal via een andere weg binnenkomt, hij is een dief en een rover (Joh.10;1-10). De woorden die de Heer gebruikt, gebruikt Hij dus niet alleen voor zichzelf, maar Hij noemt ook zijn vijanden die de Schaapskooi (de Kerk) binnentreden en dan kun je volgens Kerkvader Johannes Chrysostomus ook denken aan de antichrist en bepaalde valse Christenen. Kerkvader Chrysostomus verklaart niet alleen de Deur als de Christus, maar ook het Woord van God, de H.Schrift. Hij zegt over de Deur die ook de Schrift is: "Ze geven ons kennis van God, ze beschermen de schapen, ze sluiten de wolven uit en ze blokkeren de toegang tot ketters" Volgens deze kerkvader kunnen de rovers en dieven tevens verwijzen naar de geboden en tradities die mensen op eigen gezag hebben gemaakt en daardoor juist de Wet negeren. 

De vraag luidt of je dit tegenwoordig niet steeds meer in de Kerk van vandaag ziet. Hoe vaak kom je niet personen binnen de Kerk tegen die dingen leren die in strijd zijn met de Leer en de Traditie van de Kerk? Die dingen leren die in strijd zijn met wat Christus (de Deur) zelf heeft geleerd? Die ronduit dingen beweren die tegen de Traditie van de Kerk zijn, zoals de voortdurende opmerkingen dat God niet straffen kan en dat een pandemie nooit iets te maken kan hebben met een Goddelijke straf? 

Hoe vaak kom je niet personen tegen die dingen leren die in strijd zijn met de Geloofspunten van de Kerk en zelfs de moed hebben de H.Sacramenten aan te vallen die de Heer nota bene (de Deur) zelf heeft ingesteld, met als voornaamste aanval, de aanval op het Hoogheilig Lichaam en Bloed van de Heer die wij ontvangen in de H.Mis? Je kunt evenwel dit uitbreiden naar alle H.Sacramenten die bij voortduur worden aangevallen en doelbewust worden geprofaneerd, en vaak ook nog onder het mom van de 'Barmhartigheid', waarbij zelfs gescheiden-hertrouwden in staat van doodzonde toch het Lichaam en Bloed van de Heer ontvangen terwijl dit al 2000 jaar gewoon verboden is, en daardoor hun zielen verloren kunnen gaan in het Oordeel dat wij allen moeten ondergaan. Wat zijn dit voor priesters die de zielen, de aan hen toevertrouwde schapen, opzettelijk veroordelen tot de Hel? 

Zijn dat soms echte herders??

1e lezing: Hand.2,14a.36-41
2d lezing: 1 Petr.2,20b-25
Evangelie: Joh.10,1-10
Jaar: A. Kleur: Wit.