woensdag 29 april 2020

Verkeerd gebruik van het woord Proselitisme

Bisschop Strickland.
Bisschop Strickland in Texas heeft het onlangs opgenomen voor de Missionaire roeping en erop gewezen dat het woord 'Proselitisme' verkeerd wordt gebruikt. Er wordt geregeld vanuit Rome gezegd dat Proselitisme moet worden vermeden en het is Bisschop Strickland die daarop nu een reactie heeft geplaatst. De bisschop verwijst naar de Encycliek Redemptoris Missio nummer 46 van de heilige Paus Johannes Paulus II. Daarin staat het volgende belangrijke stuk te lezen:

Tegenwoordig wordt de oproep tot bekering die zendelingen tot niet-christenen richten in twijfel getrokken of in stilte overgeslagen. Het wordt gezien als een daad van 'Proselitisme'; er wordt beweerd dat het voldoende is om mensen te helpen menselijker of trouwer te worden aan hun eigen religie, dat het voldoende is om gemeenschappen op te bouwen die in staat zijn te werken voor gerechtigheid, vrijheid, vrede en solidariteit. 
Wat over het hoofd wordt gezien, is dat iedereen het recht heeft om het "goede nieuws" te horen van de God die zich openbaart en zich in Christus geeft, zodat iedereen zijn of haar eigen roeping volledig kan beleven. Deze verheven realiteit komt tot uiting in de woorden van Jesus aan de Samaritaanse vrouw: 'Als je de gave van God kende', en in het onbewuste maar vurige verlangen van de vrouw: 'Heer, geef me dit water, opdat ik geen dorst krijg' (Joh 4:10, 15).

Redemptoris Missio nr: 46.

Met andere woorden: je kan en je mag nooit zomaar de Missionaire roeping om zeep helpen door te beweren dat er sprake zou zijn van 'Proselitisme'. Er moet wel nadrukkelijk worden bijgezegd, dat dwang, op welke wijze dan ook, altijd moet worden vermeden. Degene die voor het eerst met Christus en zijn Evangelie in aanraking komt, moet daarbij altijd vrij gelaten worden om voor Hem te kiezen. Wie immers in vrijheid kiest voor Christus en in vrijheid kiest door mee te werken met de genade die God geeft, en daardoor bekeerd wordt, kan nooit bekritiseerd worden en dus ook niet diegene die het Missiewerk daadwerkelijk heeft gedaan. Het verkeerd gebruik van het woord 'Proselitisme' mag dus al helemaal geen reden zijn om met de Missionaire roeping te stoppen. 

Het is daarom goed dat Bisschop Strickland van Texas daarop gewezen heeft door een Encycliek van de vroegere Paus Johannes Paulus II naar voren te brengen. Niet iedereen kent deze Encycliek en voor wie het wil, is dit Pauselijk schrijven te lezen op de website van het Vaticaan. Dit is de link (Engels).