zaterdag 25 april 2020

Opus Dei Non Est Alligatum!

Wanneer men op de derde zondag na Pasen de Schriftuur leest, dan vallen toch een aantal zaken op die door wereldse mensen niet voor mogelijk zal worden gehouden. In de eerste lezing zegt de H.Apostel Petrus dat Jesus weliswaar werd gekruisigd, gedood en verrees, want het "was onmogelijk dat Hij daardoor (in de strikken van de dood) werd vastgehouden". Vooral dat laatste is heel bijzonder: het is onmogelijk dat de planning om Christus definitief naar de dood te verwijzen kan worden uitgevoerd. Een van de zure vruchten van de erfzonde (de lichamelijke dood) heeft namelijk niet het laatste woord.

Iets soortgelijks kun je ook zeggen als het gaat om de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie. Ook hier is in de afgelopen jaren van alles ondernomen om deze Liturgie naar het graf te verwijzen, maar alle pogingen daartoe hebben tot nu toe niets uitgehaald. Er is eerder een enorme toename van deze Liturgie te constateren en een grote toeloop van gelovigen. Het kwade probeert nu uit alle macht deze Liturgie naar het graf te verwijzen en er zijn zelfs religieuze groepen die openlijk worden vervolgd door een zeker instantie in Rome, alleen maar omdat men het gewaagd heeft de Traditionele Liturgie en/of levenswijze van stal te halen. Er zijn nu al een aantal van dit soort groeperingen op een volstrekt onbarmhartige manier gewelddadig geliquideerd. Intussen blijft men in Rome over de "barmhartigheid" preken, maar in concrete daden blijft deze barmhartigheid uit. Wie Traditioneel is, hoeft opeens geen barmhartigheid te verwachten: dan komt een valbijl naar beneden om de religieuze gemeenschap om zeep te helpen. Maar gelukkig staan deze groeperingen er niet alleen voor.

Helaas voor de vijandelijke krachten, heeft de Hemel namelijk besloten om het voor die groepen juist op te nemen en ze te beschermen onder de vleugels van de grote adelaar en de Moeder Gods. Zij zullen op geestelijke wijze worden gevoed in de woestijn, 1260 dagen lang en buiten het bereik van de Slang. Wel zal de Slang trachten om een grote hoeveelheid water naar de Vrouw te spuien, maar de Aarde zal haar te hulp komen. Het is dankzij een Bijbelcommentaar van Zuster Lucia dos Santos - de laatste zieneres van Fatima - dat we weten welk deel van de Schrift van toepassing is voor deze groep en hoe de Duivel met zijn trawanten zullen proberen een zware vervolging te ontketenen tegen alles wat Traditioneel is. Echter de Duivel is een geboren verliezer, en de Slang zal ook deze strijd verliezen, "want het is onmogelijk dat Onze Heer door de strikken van de dood wordt vastgehouden". 

Daarom is de titel van dit stukje ook zó gekozen, zodat iedereen, inclusief de Duivel het zonder bril kan lezen: Het werk van God is namelijk niet in de boeien te slaan!