zaterdag 9 mei 2020

Ik ben de Weg de Waarheid en het Leven

Deze titel is gekozen omdat op zondag 10 mei 2020 een stukje Evangelie wordt gelezen waarin onze Heer Jesus zichzelf de Weg, de Waarheid en het Leven noemt. Daarom bestaat er maar één Weg, één Waarheid en Leven. Maar er zijn echter ook lieden opgedoken die met hun eigen "waarheden" aan kwamen zetten. Eerst ging dat via de godsdienst, toen via de politiek. Opvallend was dat deze valse waarheden werden gebruikt om de echte Waarheid, de Weg en het Leven te onderdrukken en te vervolgen. Valse waarheden die de Waarheid onderdrukken zijn nog steeds actief. Je vond ze onder andere in het Russisch Communisme dat zijn eigen blad uitgaf en (hoe kan het ook anders) zich "De Waarheid" noemde. Daarin stond niet de Waarheid voor de redding van de mens beschreven, want het Communisme wilde niets weten van de echte Waarheid die Christus was.

Hetzelfde heb je met religies die Onze Heer Jesus Christus en de Drie-eenheid verloochenen, zoals dat in de Islam gebeurt. Diezelfde Islam die bij voortduur een inspiratie is in Afrikaanse landen om andersdenkenden te vermoorden, en dan vooral als mensen Christenen zijn. We hoeven maar te denken aan terreurorganisaties als Boko Haram en Al Shabaab. Het vermoorden van mensen kan maar weinig met de waarheid van doen hebben, eerder heeft het te maken met een zoveelste variant van de cultuur van de dood, die wij ook in het Westen kennen en dan vooral in zaken als abortus, euthanasie en homohuwelijk

En was dit nog niet het enige: heden ten dage is het verkondigen van de echte Waarheid, die Christus is ook in de Westerse landen in toenemende mate een hachelijke zaak. Wie het immers aandurft om een foldertje in de bus te gooien met het Christelijk geloof, kan al op een tirade op het internet rekenen. Vooral als een folder gaat over een juiste seksuele moraal: dan is echt het hek van de dam! Gelukkig bestaat er maar één enkele Weg en Waarheid en Leven voor ons en dat is Onze Heer Jesus Christus die voor ons gestorven, begraven en verrezen is. Ook wij zullen daarom verrijzen met een verheerlijkt lichaam.

1e lezing Hand. 6,1-7
2e lezing 1 Petr. 2,4-9
Evangelie Joh. 14,1-12
Kleur: Wit. Jaar: A.