vrijdag 13 maart 2020

Belangrijk bericht voor Belgische en Duitse katholieken

De Nederlandse bisschoppen hebben vandaag 13 maart 2020 via de website bekend gemaakt dat alle H.H.Missen op zaterdagavond en zondagochtend aanstaande zijn geschrapt. Dit vanwege het Corona-virus (COVID-19) dat op dit moment in Nederland steeds meer blijkt voor te komen. Op het moment van schrijven zijn er nu in Nederland tien mensen overleden aan de gevolgen van deze ziekte. Ook de Nederlandse overheid heeft in een eerder stadium aangegeven dat mensen regelmatig en veelvuldig hun handen moeten wassen, geen handen meer aan elkaar moeten geven en een gepaste afstand (1 meter) tot elkaar moeten houden en te niezen in de elleboog. Ook dienen papieren zakdoekjes te worden gebruikt. Wie een loopneus heeft of zich ziek voelt en/of koorts heeft, dient thuis te blijven en bij verergering van de ziekte dient men de huisarts te bellen. Alle bijeenkomsten van 100+ zijn per ommegaande door de Nederlandse regering verboden. Contacten met ouderen moeten worden vermeden, aangezien zij risicopatiënten kunnen zijn die de ziekte niet zullen overleven.

De Nederlandse bisschoppen hebben op hun website te kennen gegeven dat het schrappen van de H.H.Missen ten minste moet duren tot en met 31 maart 2020. Kleine groepjes gelovigen op weekdagen kunnen nog wel naar de kerk, maar het is niet meer toegestaan om na de H.Mis bijvoorbeeld in een kleine kamer bij elkaar te komen en dan bijvoorbeeld koffie te nuttigen, zoals dat bij een aantal parochies gebeurt. 

De volledige maatregelen kunt u lezen op de website van de bisschoppenconferentie. Wie dus in Nederland woont, of in het geval van Belgische en Duitse katholieken die ook komen kerken in Nederland, betekent dit dus dat bijvoorbeeld de H.H.Missen in het zuiden van Nederlands Limburg (zoals in Maastricht) voor aanstaande zondag 15 maart 2020 komen te vervallen. Dit geldt dus ook voor de oostelijke provincies die grenzen aan de Bondsrepubliek. 

De Nederlandse katholieken zijn dus ontheven van de zondagsplicht om de H.Mis bij te wonen en kunnen die dag een geestelijke Communie doen. De Belgische en Duitse katholieken dienen uiteraard de richtlijnen van hun eigen bisschoppenconferenties op te volgen met betrekking tot de de kerkgang en het ontvangen van de Sacramenten in hun eigen land.