dinsdag 17 maart 2020

Oproep tot boetedoening wegens Corona

De afgelopen dagen en ook weken zijn in Europa en daarbuiten een tijd van angst en zorg geweest bij veel mensen, in verband met het Corona-SARS2 virus. Hele continenten blijken te zijn besmet en er zijn nu al duizenden doden te betreuren. Regeringen kwamen met verregaande maatregelen en quarantaine bepalingen om het virus in te dammen. In sommige gevallen lijkt dit te zijn gelukt, in andere gevallen weer niet. Kerken werden op last van de landelijke en kerkelijke overheden gesloten of een samenkomst van meer dan honderd mensen was taboe. Hierdoor hebben veel gelovigen de H.Mis en het Sacrament van Boete en Verzoening niet kunnen ontvangen. 

De Nederlandse bisschoppen hebben initiatieven getoond om ons op te roepen tot gebed, zoals hier en hier. Opvallend is dat een van de belangrijkste Pestheilige, de Heilige Rochus van Montpellier, niet wordt genoemd. Deze Pestheilige is in het verleden vaak aangeroepen tegen besmettelijke ziekten, en er zijn in het verleden veel gebedsverhoringen bekend. Dus bij deze zou ik graag iedereen willen oproepen om zijn voorspraak in te roepen. We kunnen dit doen tijdens onze Rozenkransgebeden en invoegen; H.Rochus van Montpellier, bidt voor ons!

Verder kan worden besloten om op persoonlijk initiatief de Veertigdagentijd te verlengen, waarbij we ook tijdens de Paastijd boete willen doen voor alle gemaakte zonden en overtredingen die een belediging waren voor onze Heer. Laten we daarom eerherstel geven aan de Drie-ene God, Vader, Zoon en Heilige Geest en laten wij ook eerherstel geven aan de Moeder van God waar we dat maar kunnen doen. Dat hoeven geen grote boetewerken te zijn, maar wel veel kleine boetewerkjes; die zijn zeker zo goed. Bijvoorbeeld, dat we meer geduld hebben als zaken niet zo lopen als we willen en bidden: Heer Uw Wil geschiede!, dat er momenten zijn die afgeketst of afgelast worden, terwijl wij er zo naar verlangden, en dit accepteren. Dat wij ons niet te buiten gaan aan feesten, eten en drank, maar dat wij sober leven, boete doen en eerherstel geven in de kleine alledaagse dingen die op ons afkomen. Dat wij de H.Rozenkrans bidden, of geheel of gedeeltelijk het Getijdengebed bidden. Dat wij altijd vriendelijk en vreedzaam met elkaar omgaan en als wij een fout hebben gemaakt, ons voor God willen vernederen door ook onze excuses aan te bieden aan onze medemens zodat de vrede echt gewaarborgd kan worden. Laten wij akten van Geloof, Hoop en Liefde doen. En als wij dan niet naar de kerk kunnen komen voor de zondagse H.Mis (zoals in Nederland), laten we dan een Volmaakt Berouw bidden en een geestelijke Communie doen. Gebeden hiervoor vindt u zowel op het internet als in de vertrouwde boeken, zoals het Katholiek Gebedenboek van Pater Dr. J. Bots S.J. (Uitgeverij Tabor).

U kunt het zelf allemaal invullen, maar belangrijk is dat er meer boete moet worden gedaan, want deze ziekte kan wel degelijk een teken uit de Hemel zijn, om ons te waarschuwen niet verder te gaan op de ingeslagen weg. Laten wij ook de slachtoffers van dit verschrikkelijke virus niet vergeten en laten wij onze gebeden opdragen aan God voor de slachtoffers en familieleden. Laten wij bidden voor hun zielenheil!

Daarom, doet boete en bidt tot God dat Hij in zijn Ondoorgrondelijke Goedheid en Barmhartigheid ons allen genadig mag zijn zodat deze ziekte zal verdwijnen.