zaterdag 29 februari 2020

Eerste Zondag Veertigdagentijd - vasten en boete

Een aards paradijs.
Heeft een leven zonder de geboden van God ooit iets positiefs opgeleverd? De duivel is een kampioen om de mens juist dát te laten geloven. Maar diezelfde duivel vertelde er niet bij dat de gevolgen daarvan catastrofaal zijn voor de mens en hoe die mens juist in de macht van het kwaad terecht komt. Meer nog: hoe het kwaad zelf macht verkrijgt over de mens en hoe die mens letterlijk in het verderf wordt gestort. Pas later merkt de eerste mens dat door zijn ongehoorzaamheid een verlies optreedt die bijna niet is te bevatten: het verlies van de genade van God en daardoor deelgenoot te worden van de dood, juist omdat die mens tegen God zondigde door Hem niet te gehoorzamen. Dit werd beschreven in het Boek Genesis, maar dat verhaal speelt zich vandaag nog steeds af. Hoe vaak lees je niet dat mensen de dood in gedreven worden door goddelozen en door lieden die Gods geboden verachten? Je leest over oorlogen, revoluties, bloedbaden, miljoenen ongeboren kinderen die letterlijk afgeslacht worden in de moederschoot en die door deze gewetenloze moordenaars 'abortus' wordt genoemd.

Daarom moeten wij altijd kiezen uit vrije wil voor de Drie-ene God en door zijn geboden te onderhouden. We moeten ons best doen om de zonde uit ons eigen leven zo volledig als mogelijk uitgeroeid te krijgen. Doen we dat niet, dan veranderen wij in notoire zondaars, die in het boek Genesis met distels en doornen worden vergeleken (Genesis 3;18). Laten wij die kant daarom niet opgaan! Laten wij moedig strijden in deze Veertigdagentijd. Wij doen dat door boete te doen voor onze fouten door vaak het Heilig Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen, door dagelijks te bidden, de Rozenkrans te bidden, vaak de Heilige Schrift te lezen, vaak gewetensonderzoek te houden en de Heilige Eucharistie te ontvangen. Laten wij gezamenlijk de duivel met zijn leugens uit onze maatschappij gooien door eerst met ons zelf te beginnen. 

Gelukkig hoeven we deze strijd niet alleen te voeren. Christus de Heer heeft de duivel al in de woestijn verslagen zoals dit in het Evangelie van de eerste zondag van de Veertigdagentijd is beschreven. Wij hoeven slechts Hem aan te roepen voor onze hulp, want zelf zijn wij niet eens in staat om deze strijd op eigen kracht te winnen. Laten we dat nooit vergeten!

1e lezing: Gen.2,7 9;3,1-7
2e lezing: Rom.5,12-19 of 5,12.17-19
Evangelie: Mt.4,1-11 
Kleur: Paars. Jaar: A.