Ook Jesus deed geen water bij de wijn. |
Je ziet ze wel eens op kerktorens, de haan, die met de windrichting meedraait. In overdrachtelijke zin kan je dit ook toepassen op nogal wat mensen én geestelijken, die hun mening voortdurend aanpassen aan de waan of de mode die de dag voorschrijft. Daar zijn zelfs bisschoppen bij en ik kan mij het wel voorstellen dat er nogal wat gelovigen zijn die hier echt doodmoe van worden en duidelijkheid eisen. Niet dat dit altijd gebeurt, want er zijn geestelijken die er lustig op doordraaien en zich van niets aantrekken. Komt de wind van links, dan draaien zij wel naar links. Komt de wind soms van rechts, dan draaien zij naar rechts. Logisch dat de gewone gelovige kwaad wordt van dit wangedrag. Die houden er niet van dat er geestelijken rondlopen die handelen als: "zo de wind waait, zo waait ook mijn jasje".
Maar dit wangedrag kun je nooit inbrengen tegen Johannes de Doper. In het Evangelie van de derde zondag van de Advent bleek hij niet de riethalm die door de wind werd bewogen. Die riethalm bleef namelijk gewoon op zijn eigen plaats staan en verkondigde luidt de Blijde Boodschap, zonder links of rechts af te wijken. Er werd door Johannes de Doper geen druppel water in de wijn gedaan en dat leverde uiteindelijk zijn arrestatie op, compleet met gevangenisstraf in een kerker. Johannes de Doper stond en staat voor de Boodschap die hij verkondigde en daar zouden nogal wat priesters en bisschoppen van kunnen leren. Het is logisch dat een steeds veranderende boodschap de schapen het gevoel geeft alleen gelaten te worden. En misschien is het nog niet duidelijk uitgelegd heren bisschoppen, maar daar is een herder van een kudde niet voor aangesteld. Hij moet immers de kudde beschermen tegen de roofdieren en de wolven. Maar soms krijg je het idee dat er bisschoppen rondlopen die zelf de verklede wolf uithangen.
Gelukkig zijn er bisschoppen die zich wel als een ware herder gedragen, zoals bisschop Athanasius Schneider, Walter Kardinaal Brandmüller, Kardinaal Müller, Aartsbisschop Eijk van Utrecht en de Amerikaanse Kardinaal Burke. Dit zijn zonder meer goede herders die een duidelijke boodschap leveren en nergens voor terugschrikken. En mocht ik van deze dapperen niet iedereen genoemd hebben, dan kan de lezer ze zelf aanvullen. Een ding is wel zeker: deze geestelijken laten zich niet zo makkelijk uit het veld slaan en blijven onverkort de Blijde Boodschap verkondigen. Laten we daarom vaak voor deze en andere priesters bidden. Ook zij moeten heel wat beproevingen doorstaan vandaag de dag.
1e lezing: Jer. 35, 1-6a.10
2e lezing: Jak. 5, 7-10
Evangelie: Mt. 11, 2-11
Jaar: A. Kleur: Paars